Witam!
Nie wiem co to za kwiat, jest to pnacze, ma ciemnozielone owalne lisci, ale ostro zakonczone, kwiaty sa czerwone z zoltym srodkiem, jest on raczej nowoscia u nas, poniewaz nie jest zbyt popularny, wydaje mi sie ze nazwa zaczyna sie na litere s, ale pewna calkiem nie jestem. Bardzo bede wdzieczna za pomoc!
Pozdrawiam
Hej!
Z opisu wynika,ze jest to Sundaville inaczej Dipladenia,jest to pnącze,które na zime trzeba zabrać do domu.Zdjęcie mogłoby potwierdzić moje domysły.
Natomiast glorioza to reslina cebulowa aczkolwiek "rozczapiżona" to nie jest pnączem.
Tez sie zastanawialam nad dipladenia, ale osoba nie pisze mniej wiecej jaki ksztalt maja kwiaty, czy trabki czy inny. Dlatego napisalam ze bez zdjecia ani rusz, a w ciemno pozgadywac zawsze mozna.
Glorioza wytwarza podziemne dlugie waskie bulwy, na ktore trzeba uwazac by nie zlamac.
Nie,nie mylę się. To Ty doczytaj brakujących informacji.
Bo aczkolwiek ma pokrój pnący o czym pisałam to dorasta tylko do wysokości 1,20 cm przy szerokości max.45 cm.Trudno to nazwać pnączem.
Ale nie o to chodzi,każdy sie może mylić,kazdy może sie wypowiadac ,tylko w sposób kulturalny.Czemu na mmnie napadłaś.!
Skad wiesz czy jestem oczytana czy nie
Sądząc po stylu Twojego pisania i ataku na mnie to Tobie dużo brakuje Nie pozdrawiam
Po prostu widze ze bedziesz aktywna forumowiczka i dlatego napisalam bys doczytala by nie wprowadzac forumowiczow w blad. Nie bylo to w formie napadu na ciebie, nie widze niczego w wypowiedzi co moglo by powodowac ta wypowiedz niegrzeczna. Bardzo przepraszam jak odnioslas takie wrazenie ale naprawde nie mialam zamiaru byc niegrzeczna, bardzo mi przykro ze tak odebralas moja wypowiedz.
Dziekuje, to wlasnie sundaville, slyszalam te nazwe tylko zupelnie wyleciala mi z glowy
To teraz mam kolejne pytanie o rozmnazanie tego pnacza, kiedy to zrobic najlepiej i jak.
Pozdrawiam