Tesiu, w fuksjach czysty kolor niebieski nie występuje, nie ma go w programie
Te zbliżone do niebieskiego odcienie to oficjalnie kolor "lawendowy" - do niebieskiego mniej lub bardziej zbliżony - to zależy od odmiany, ziemi, nawozu, stanowiska i - wieku samego kwiatu. Pewnie zauważyłaś, że niektóre odmiany mają bardziej stabilny kolor płatków korony, a u innych on się zmienia z dnia na dzień. Dlatego bardzo często oficjalna kolorystyka, zarejestrowana przez hodowcę odmiany, może być różna od oczekiwań, jeśli nie masz okazji zobaczyć kwitnącej rośliny na żywo.
To samo tyczy się zresztą koloru czarnego. Niedawno wstawiłam w moim ogródku zdjęcie kwiatu "czarnej" fuksji, możesz spojrzeć - na fotografii ten kolor faktycznie jest czarny, na żywo z dystansu też sprawia takie wrażenie, zaś z bliska dopiero widać, że tak naprawdę to bardzo ciemny purpurowy fiolet. Kiedy kwiat ma 2-3 dni, widać ten fiolet już bardzo wyraźnie. U innych "czarnych" odmian zamiast ciemnej purpury, czy fioletu, mamy kolor oberżyny - ale nigdy nie czarny
No i jest jeszcze kwestia fotografii - często kolory fuksji na fotkach są nieco przekłamane.
- O matko, a ja myslałam, że tylko dla mnie tak odbiło Tyle, że ja od zbierania szczepek zaczęłam więc nie wszystkie mi kwitną
Na wiosnę mogę z Tobą handel wymienny poprowadzić jeśli zechcesz
Ale potem Ci powiedziałam, że nie będę czekać na nasionka, tylko ukorzenię - i ukorzeniłam, ale Ty już zabrałaś od Racka, więc teraz ta "Twoja" jest w drodze do Lidki
A dorosła mi w nagrodę dzisiaj właśnie zakwitła Też mam fotki u siebie - od pączka do kwiatu