niestety nie mam czasu przejrzeć całego tematu, więc wybaczcie, jeślli takie pytanie już padło... mam polecenie od mamy zapytać, czy fuksje się da rozmnażać, i oczywiście jak, jeżeli można (w co nie wątpię ) ??
Można rozmnażać, jak najbardziej, ale teraz już trochę za późno.
Najłatwiej jest rozmnażać ze szczepek, do 10cm długości, dwie-trzy pary listków nad ziemią, reszta w ziemię. Wcześniej włożyć do ukorzeniacza i otrzepać. Najłatwiej jest ukorzenić w mnożarce z pokrywą, albo w jakimś pojemniku, który jest przykryty folią (może być zwykła, spożywcza). W folii dobrze jest zrobić trochę dziurek.
Takie szczepki ukorzeniają się szybko - 2-4 tygodni. Trzeba pilnować, żeby nie było na nich pąków (nawet małe szczepki często próbują zakwitnąć, trzeba te pączki obrywać).
OK, czyli rozumiem, że rozmnażać mogę np. dopiero na wiosnę?
z resztą teraz to tam bym pewnie nawet nie znalazła gałązki bez pąków, a żal mi jest je obrywać
Ewa, ja się tego spodziewałam Zresztą, sama wtedy też wetknęłam kilka szczepek w ziemię (żal mi było wyrzucić) - i one sobie w ziemi siedzą, niby jest im dobrze, ale korzonków ni widu - jutro pójdą w kompost
A co do wiosny, to już Ci mówiłam, że nie ma problemu
Irenko, jeśli one tylko listki zrzucają, to Ci powinny odbić - najważniejsze są korzonki... Kurczę, strasznie mi przykro... ale to już jesień, one mogą nie mieć ochoty więcej rosnąć
Tak czy owak, wiosną mi się przypomnij, zrobię całą plantację sadzonek