Tam po tym francusku to napisali, że one są cudne, kwitną cały rok i są doskonałe tak do mieszkania jak i na dwór. I coś tam piszą, że mają 5 wielkości, ale czego wielkości to nie wykumałam.
Bo nie ma hortensji tylko do doniczek. W donicach je można uprawiać ale najładniej wyglądaja w gruncie. Faktem jest, że wiele mieszańców u nas będzie wymagało wzmożonego okrywania. W Belgii to każda będzie w gruncie pięknie rosła.
Co do hortencji pnącej to nie mam zdjęcia kwitnącej bo kwitła kiedy mnie nie było. Ja mam dopiero 3 letni krzew, więc dopiero w tym roku zakwitł.
Tak mniej więcej wygląda 2 letnia rośłina http://www.donnan.com/images/HydClimbg.JPG
Bo ja się mało precyzyjnie wyraziłam...
Z tego, co wyośliła mi sąsiadka, te doniczkowe odmiany polegają na tym, że są mniejsze, bardziej zwarte i wolniej rosną. Dlatego mogą w donicy spędzić długie lata, ale, oczywiście, w gruncie jak najbardziej będą rosły.
Czy pnąca jest tylko jedna? Liczyłam po cichu że Zoe ma może inną?
Bo ta pnąca nie jest szczególnie dekoracyjna... (oczywiscie w stosunku do tej normalnej).
No nie, ich jest więcej - Zoe powklejała w tamtym wątku zdjęcia odmian z kolorowymi listkami, bardzo ładnych. Ale wszystkie kwitną na biało, już pytałam Zoe...
tellerka napisał/a:
Bo ta pnąca nie jest szczególnie dekoracyjna...
No, kwiatów nie ma takich okazałych, ale ma inne zalety Z normalnymi wygrywa bezapelacyjnie w konkurencji łażenia po drzewach
Tellerko, odnośnie Twojego zapytania z wczoraj - te różowe hortensje są ze sztucznego jedwabiu i, jak piszą, doskonałe do wnętrz i ogrodu przez cały rok, mają 5 wielkich wspaniałych kwiatów. Po prostu reklama produktu
Dziewczyny dzisiaj odcięłam zakorzeniony pęd hortensji pnącej. Pocięłam na sadzonki i posadziłam ponownie. Jak się nie będzie nic działo z roślinami, to znaczy liście nie będą żółknąć to znaczyć będzie że się ukorzeniły na dobre. Tak więc na sadzonki jeszcze musicie poczekać do momentu kiedy korzenie będą na tyle mocno siedzieć w ziemi by to dało się wysłać.