Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie kwiaty sadzicie w skrzynkach balkonowych ?
Autor Wiadomość
PATIszon

Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 20:43   

A macie jakis pomysl na przetrwanie pelargonii przez 2 tygodnie urlopu? :roll:
Jak sie nie da to moze poprosze sasiadke, ale to w ostatecznosci raczej, bo slabo tu kogokolwiek znam.....

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 21:04   

Zdejm skrzynki na podłogę Na taborecie w pobliżu skrzynek postaw sporą miednicę z wodą.
Kup bawełniane bandaże. Zrób taki czterowarstwowy pas od dna miednicy do skrzynki. Jeden koniec musi leżeć na ziemi tuż przy pędzie (ale go nie dotykając) w skrzynce, a drugi być zanużony w wodzie. Tyle pasów ile roślin. Konstrukcja obciąży się pod wpływem wody więc pasy musą być dość lużne i skrzynki tuż przy taborecie.
Inny sposób.
Z dużego worka np. po ubraniu robisz mini szklarenkę.Ja wiązałam cztery końce worka sznurkami z jednej strony do kaloryfera z drugiej wstawiałam dwie wielkie donice postawione na siebie). Wstawiasz tam donice i miskę z wodą Tuż przed wyjściem z domu zawiązujesz worek. Będąc na widoku ta mini szklarenka tak zaparuje, że roślinom nie braknie wody.
Trzeci sposób
Zdejmujesz szkrzynki i ustawiasz poza zasięgiem działania słońca. Do półtoralitrowych butelek nalewasz wody, odwracasz i wciskasz je szyjkami w podłoże pionowo. Woda z nich będzie wyciekała na zasadzie podsiąkania. Ja tak robiłam wyjeżdzając na tydzień wody zawsze zostawało ale możesz wcisnąc 1 butelkę na roślinę wtedy zapewne wystarczy.

Każdy sposób ma swoje wady.

PATIszon

Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 21:41   

Juz samo zdjecie skrzynek to dla mnie hardcore....mam ich troche... 8)
Ale jako, ze licze na to, ze jednak nie bedzie padalo, to to zrobie.
Po dluzszym namysle wybiore metode 3.
Juz tak robilam ze znanym juz skrzydlokwiatem.... :wink:
Dzieki za odzew!

PATIszon

Wysłany: 7 Lipiec 2006, 14:42   

A oto moje pelargonie:

Pochwalcie sie, prosze swoimi! :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 7 Lipiec 2006, 19:55   

Piękne.
Ja się nie pochwalę bo nie mam. Muj balkon służy jako suszarnia :oops:
Ale mam działkę.

Elf

Wysłany: 10 Lipiec 2006, 07:52   

Na balkonie preferuję pelargonie bluszczolistne (koniecznie czerwone) sadzone w skrzynkach z tzw. "komarowcami" - w skrzynkach wiszących, pelargonie rabatowe koniecznie czerwone lub angielskie w skrzynkach stojących na podłodze (w tym roku rabatowe różowe i czerwone, bo sprzedawca się machnął, a były nierozkwitnięte), poza tym fuksje zwisające, no i oczywiście datury ( w tym roku jeszcze nie kwitną powinny być zółte i różowe). Jak dopadke aparat to wstawię fotki. Pozdrawiam

asjabc 

Wysłany: 10 Lipiec 2006, 10:11   

Witam jestem lekko przybita, bo po sobotniej burzy grad i wiatr skosiły (dosłownie) moje werbeny:( na zachodnim balkonie.
Poprzednia burza połamała mi lobelię:(
Beznadzieja:(

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Lipiec 2006, 14:03   

Nos do góry. Masz nauczkę, żę przed letnimi burzami trzeba wsystko zdejmować z balkonu, albo mieć przygotowaną płachtę foli ogrodniczej i szybko narzucić na kwiaty przywiązując końce. Taka płachta to standardowe wyposażenie wszystkich którzy maja kwiaty, szczególnie te które byle deszcz mocno niszczy.

asjabc 

Wysłany: 10 Lipiec 2006, 15:15   

Zoe, ja zazwyczaj chowam kwiaty....
Tylko burza była niespodziewana, a nikogo w domu:(

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Lipiec 2006, 15:55   

Na to to już nie ma mocnych. Jeszcze się odbudują.

Odpowiedz do tematu