Wysłany: 27 Lipiec 2006, 12:52 Maczniak na surfinii
Czym zwalczacie skutecznie maczniaka? I jak temu zapobiegac? Czy mogly go przywlec mszyce? Zauwazaylam, ze sie ponownie pojawily....Surfinia stoi na podlodze, nie jest wiec w pelnym sloncu, ale tez nie ma szansy moknac na deszczu. Nie podlewam jej po lisciach, zawsze do ziemii, no i natychmiast usuwam przelana wode z podstawki, zdarza mi sie przelac raz a pare dni(dostaje mn pol litra wody z Substaralem na dzien). Do tej poru rosl i pieknie kwitl. W zeszlym roku mszyca pospolu z maczniakiem zniszczyla mi po kolei wszytkie surfinie, a mam jeszcze surfinie w skrzynkach, wiec bardzo mi zalezy na waszych sugestiach.
Mączniaka zwalczysz wieloma środkami. Idż do ogrodniczego i powiedz, że potrzebujesz środek na mączniaka prawdziwego. Potem postępuj zgodnie z instrukcją.
Mszyce go nie przywlekły. Zarodniki cały czas fruwają w powietrzu. Musisz coś robić co zwiększa wilgotność wokół roślin, a nie ma przewiewu powietrza. Grzyb znajduje wówczas warunki do rozwoju.