Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pnącze na słoneczny balkon
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2007, 20:00   

Problem ze skrzynkami jest taki, że jak wyższa to i szersza, a ja mam mało miejsca więc kombinuję.

Famelia 

Wysłany: 26 Marzec 2007, 09:01   

Witam wszystkich ponownie - jestem świeżo po przeprowadzce. W "spadku" po poprzedniej właścicielce otrzymałam dwie drewniane skrzynki balkonowe po bokach - chciałabym zasłonić boki balkonu pnącą nasturcją. Czy powinnam już teraz ją wysiać a w maju przesadzić na balkon? Czy od razu wysiewać do skrzynek w maju? Czy na pewno nasturcja wytrzyma pełne słońce (4, ostatnie piętro) od południa do wieczora?

Pozdrawiam, Agnieszka

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2007, 09:45   

Moim zdaniem nasturcja wytrzyma... ale w słoneczne dni moim zdaniem bedzie trzeba codziennie podlewać. A inne pnącza nie wchodza w grę?

Pozdrawiam :)

Famelia 

Wysłany: 26 Marzec 2007, 10:10   

Pewnie wchodzą, jeśli chodzi o rośliny balkonowe mam zerowe doświadczenie a raczej niemiłe wspomnienia wakacji spędzonych na podlewaniu kwiatów mamy (stąd pewnie uraz do pelargonii i surfinii :? )
Nasturcje są jedynymi roślinami jakie znam ze słyszenia, że znoszą pełne nasłonecznienie po prostu.
Znacie jakieś inne "pewniaki"?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2007, 18:21   

Pewniakami Agnieszko są wszystkie pnącza roczne, np wilec, mina, kobea.

Podlewanie można uprościć przez wbicie odwróconych półlitrowych butelek do ziemi.
Dla posiadających dużo roślin lub duże tarasy mam link do strony http://www.iglak.pl/gardena/microd.htm gdzie można poczytać o liniach kroplujących do doniczek.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2007, 19:42   

Zoe napisał/a:
gdzie można poczytać o liniach kroplujących do doniczek.

Osobiście wypróbowałam i nie wyobrażam już sobie odwrotu :)

Pozdrawiam :)

Famelia 

Wysłany: 28 Marzec 2007, 19:56   

Dokupiłam wilec purpurowy i chmiel japoński nie czytając jeszcze tego, co Zoe napisała :smile:
Rozumiem, że butelki bez denek i tylko sobie wody do nich dolewam gdy braknie? Wbić je już po zasianiu czy jak urosną roślinki?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Marzec 2007, 22:35   

Możesz zainstalować je od razu a wprowadzić do użytku kiedy zajdzie potrzeba.

PATIszon

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 13:11   

Famelia napisał/a:

Rozumiem, że butelki bez denek i tylko sobie wody do nich dolewam gdy braknie? Wbić je już po zasianiu czy jak urosną roślinki?

JAk to bez denek?
Czy woda nie wycieknie od razu?

Ja wbijalam butelki jak musialam wyjechac, ale kompletne, wtedy woda splywa z nich dosc dlugo.

Chyba, ze to nie na wyjazd, ale poprostu, celem latwiejszego podlewania.... :roll:

Hmmm korca mnie te pnacza.... :cool:

Madziarra 

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 13:49   

PATIszon a jak nalejesz wody kiedy będą miały denka? Trzeba je obciąć, wbić butelkę dziubkiem do ziemi i nalać wody przez odcięte dno.

Odpowiedz do tematu