Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pnącze na słoneczny balkon
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 19:18   

Dzieki dziewczyny nie zwróciłam uwagi. Czytałam co chciałam.

Oczywiście butelki muszą być kompletne. Nalewa się wody odwraca do góry dnem i szyjkę wciska w podłoże. Wytwarz aię w butelce podciśnienie i woda wypływa bardzo powoli. Po prostu się sączy.

Po odcięciu dna, diabli biorą podciśnienie i woda po chwili wleje się na dno pojemnika.

PATIszon

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 21:23   

ja tak zrobilam wlasnie w zeszlym roku i pojechalam nad morze..... :???:

Niestety czesc butelek sie jakby zatkala ziemia i woda wogole nie wyciekla.
W tych skrzynkach, w wtorych butelki zadzialaly pelargonie przezyly, w tych zatkanych niestety nie.... :roll:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 08:51   

Ja mam własnie takie doświadczenia ze specjalnym pojemnikiem z rurką.. wszystko fajnie o ile sie ziemią nie zatka, a zatyka się bardzo chętnie :evil:
Więc ja powtórzę swoje - są w sprzedaży zestawy do nawadniania - można tak ustawić żeby woda tylko sie sączyła. Na naszym rynku widziałam dwie firmy - ELGO (tańsza ale chyba mało dostepna - ja kupuje w sklepie Iglak) oraz Gardena. Taki kompletny zestaw (bez sterowania) kosztuje ok 100 zł.

Wlasnie planuję go rozstawić... bo zlikwidowałam na zimę.

Pozdrawiam :)

PATIszon

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 13:33   

tellerka napisał/a:
Taki kompletny zestaw (bez sterowania) kosztuje ok 100 zł.

Wlasnie planuję go rozstawić... bo zlikwidowałam na zimę.

A to sie , rozumiem do kranu podlacza?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:12   

Raczej tak. Można też do większego zbiornika z wodą, zawsze jednak musi być jakieś cisnienie w instalacji. Ja zużywam na podlanie balkonu ok 50l. każdorazowo. A jeszcze nie wszystkie skrzynki mam obsadzone....

PATIszon

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:25   

Hmmm chyba bym sie bala zostawic odkrecony kran na 2 tygodnie.... :roll:

Zoe napisał/a:
Jedna uwaga dziewczyny. Jeśli chcecie mieć piękne rośliny na balkonie to typowe skrzynki są trochę za płytkie. Ja buduję skrzynke piętrową z dwóch takich samych skrzynek.
W jednej dziurawię bardzo mocno dno przy pomocy zozgrzanej (palnik kuchenki i kombinerki do trzymania rozgrzanej śruby) bardzo grubej śruby. Do pierwszej skrzynki sypię ziemię do 3/4. Na to stawiam tą z bardzo dziurawym dnem i tez wyspuję ziemię. Po ustawieniu już na miejsce stałe obsadzam roślinami. Po 6 tygodniach od posadzenia zaczynam dokarmianie.

Rozumiem, ze to azurowe dno jest po to, zeby korzenie mogly sie przedostac do ziemi w tej drugiej skrzynce, tak? :oops:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:45   

W ubiegłym roku miałam na stałe odkręcony kran przez 2 miesiące. Cisnienie jest zredukowane do 2 atm (jest w zestawie reduktor) i nie ma ktoredy sie wylac niz przez 'kapki'. Ja do tego kupilam sterownik Gardeny i mialam podlewanie 2x dziennie po godzinie. Zawor sam odcinal w pozostalym czasie. Ryzyko niewielkie, najwyzej przelane troche skrzynki.
Przez cale lato nic sie nie zdarzylo.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:46   

Tak.

PATIszon

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:54   

tellerka napisał/a:
W ubiegłym roku miałam na stałe odkręcony kran przez 2 miesiące. Cisnienie jest zredukowane do 2 atm (jest w zestawie reduktor) i nie ma ktoredy sie wylac niz przez 'kapki'. Ja do tego kupilam sterownik Gardeny i mialam podlewanie 2x dziennie po godzinie. Zawor sam odcinal w pozostalym czasie. Ryzyko niewielkie, najwyzej przelane troche skrzynki.
Przez cale lato nic sie nie zdarzylo.

OK. Jak wroce na swoje i dorobie sie ladnego balkonu to zainwestuje w cos takiego....

Zoe,

zauroczylo mnie zdjecie twojego pnacza, niestety wszedzie w necie widze tylko nasiona tej rosliny.
Czy mozna ja kupic gotowa, czy raczej nie jest to mozliwe?
Mowie o Minie.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 15:01   

Nie kupisz sadzonek. Na wysiew teraz jest już za późno.

Odpowiedz do tematu