Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
potrzebne Wasze doświadczenie
Autor Wiadomość
Misia

Wysłany: 12 Maj 2006, 20:19   potrzebne Wasze doświadczenie

Wczoraj miałam urodziny,znajomi już wiedzą o tym że lubię kwiaty więc wczoraj zprezentowali mi kolejne,ale poza tym,że teraz najbardziej w pierwszej kolejności przemawia do mnie wygląd i prezencja roślinki to nie bardzo wiem jak do niej podejść.Poznajemy się powoli a i ja jestem podatna na wiedzę i chcę się o nich jak najwięcej dowiedzieć mam więc dziś kolejne pytanie
1.pt. ORNITHOGALUM
2.pt. STEPHANOTIS
Chyba teraz zawinszuję sobie jakiś poradnik o roślinkach ,w końcu Dzień Matki za pasem . :lol: :lol: Co Wy na to?(bo książki to moja pasja ,uwielbiam czytać aczkolwiek czasu mam teraz coraz mniej ).
Ale i tak zawsze najbardziej ceniłam sobie wiedzę praktyczną dlatego Wasze forum bardzo mi przypasowało :D

Misia

Wysłany: 16 Maj 2006, 20:53   Re: potrzebne Wasze doświadczenie

Miałam urodziny,znajomi już wiedzą o tym że lubię kwiaty więc zprezentowali mi kolejne,ale poza tym,że teraz najbardziej w pierwszej kolejności przemawia do mnie wygląd i prezencja roślinki to nie bardzo wiem jak do niej podejść.Poznajemy się powoli a ja chcę się o nich jak najwięcej dowiedzieć mam więc dziś kolejne pytanie odnośnie
1. ORNITHOGALUM
2. STEPHANOTIS

Chyba teraz zawinszuję sobie jakiś poradnik o roślinkach ,w końcu Dzień Matki za pasem . :lol: :lol: Co Wy na to?
Ale i tak zawsze najbardziej ceniłam sobie wiedzę praktyczną dlatego Wasze forum bardzo mi przypasowało :D
Taką informację zamieściłam na forum 12 maja i czekam na Waszą pomoc

Petra 

Wysłany: 16 Maj 2006, 21:11   

Witam
Wiadomosc przeczytana, ale niestety ja nie moge pomoc poniewaz nie mialam doczynienia z tymi roslinkami ale czegos poszukam, chocby i jakiejs teorii z ksiazki to wtedy zamieszcze odpowiedz.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Maj 2006, 21:15   

Stephanotis to pnącze o pędach twardych, ale elastycznych. Liście są sztywne, skórzaste, błyszczące, ciemnozielone. W okresie kwietnienia tworzy delikatne białe, pachnące kwiaty. Najlepiej rośnie w miejscu jasnym i przewiewnym, np. na oknie. Jednak nie lubi silnego nasłonecznienia. Wymaga regularnego dość obfitego podlewania. Jesli nie zapewnimy mu odpowiednich warunków, będzie nadal rósł, ale przestanie kwitnąć. Czyli najlepiej powiesić go u sufitu za firanką. Przynajmniej raz na tydzień nawóz do roślin kwitnących.

Jeśli chodzi o drugą roślinkę to po przekwitnięciu powinna trafić do ogrodu.
I tam dokończyć cykl wzrostu liści a także cebuli. Jeśli chciałabyś się pobawić w ogrodnika i przechować a później popędzić cebulki by otrzymać kwiatnące rośliny wcześniej niż w gryncie to poczytaj jak to robią specjaliści i jest to rada jak najbardziej praktyczna, ale podejżewam, że trudna do wykonania w warunkach amatorskich.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1881

Misia

Wysłany: 16 Maj 2006, 21:40   

Zawsze można spróbować.Czemu nie miałabym teraz zostać ogrodnikiem :lol: Jestem zootchnikiem z zawodu choć nie przepracowałam w nim nawet dnia ale za to pracowałam jako szwaczka-samouk,pomocnik masarza ,no i teraz oleje i smary samochodowe-sprzedaż hurt. i detal :lol: (i zawsze była to praca w rodzinie )teraz nikt nie chce podzielić mojej pasji :cry:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Maj 2006, 06:21   

Nie przejmuj się u nas może być jak w rodzinie.

Misia

Wysłany: 22 Maj 2006, 21:27   

Sorki,że nie zaglądałam do Was przez ostatnie dni,ale miałam mały problem zdrowotny.Byłam do niczego.
Super że mam skąd czerpać wiadomości na tematy mnie interesujące,fajnie jest znaleźć się w Waszej rodzince. :)

Odpowiedz do tematu