przycinasz rosline przed wstawieniem do piwnicy (jezeli ja masz lub jakies chlodne pomieszczenie),kilku centymetrowe sadzonki wkładasz do wody lub do ukorzeniacza i do doniczek,nakrywasz folia,ja kupowalam plastikowe doniczki na rozsady,takie malenkie,potem przycinasz rosliny mateczne znow wczesna wiosna i znow masz sadzonki
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
po pierwsze kupuje rosliny tzw.niezimujace w gruncie np.bacopa, plektranthus, begonia, kocanki(eh...zapomnialm juz nazw łacinskich!!)lantana, pelargonia itp... jesienia przed przymrozkami wstawiam je do jasnego pomieszczenia np.garazu.Tam rosliny pzrechodza stan spoczynku przez kilka m-cy...podlewam je malo ok.2razy w m-cu a nawet zadziej...i ok.stycznien-luty robie sadzonki.Sadzonki powinny zawierac ok.2-3 miedzywezla..jedna koncowka pedu powinna byc ucieta prosto a druga pod skosem,koncowka ucieta prosto powinna byc w ziemi.Do sadzonkowania uzywam jako podloza substrat torfowy...czasami dodatkowo z perlitem dzieki czemu lepiej sie ukorzeniaja..ale zamiast tego mozna sadzonki przed wstawieniem do podloza "umoczyc" w ukorzeniaczu:) aa...i podloze powinno byc wigotne...no i na koniec przykrywam folia :)ale trzeba pilnowac aby za bardzo nie zaparowaly bo moga zgnic..i przez pierwszy tydz.nie stawiac ich na bezposrednim sloncu:)to chyba tyle...eh...wsumie latwo to sie robi:)moze to skompikowanie brzmi??ale 5min.i wszystko jest gotowe..
i ok.stycznien-luty robie sadzonki.Sadzonki powinny zawierac ok.2-3 miedzywezla..jedna koncowka pedu powinna byc ucieta prosto a druga pod skosem,koncowka ucieta prosto powinna byc w ziemi...
A mozna tak bardziej dla laika?
Co to jest "miedzywezle"?
Międzywęźle to jest odcinek łodygi między jednym kolankiem, a drugim.
To kolanka nazywa się węzłem i do niego przyczepione sa liście. Czyli dla laika międzywęźle to odcinek łodygi między jednym liściem a drugim.