Petro, pytanie kierowałam do Sylwii - przepraszam za nieścisłość . Wiem z doświadczenia, że określenie gdy podłoże przeschnie bywa złudne. Czasami podłoże przesuszymy za bardzo i pojawia się problem, bo przesuszone zostają równiez korzonki i mimo podlewania roślina nie jest w stanie pobierać wody i marnieje w oczach. Dodatkowo gdy nie ma otworkow w dnie dla odprowadzania nadmiaru wody zatrzymuje się ona wewnątrz donicy, i rozpoczyna się proces gnilny korzeni. Suma sumarum roślina marnieje. Należy zwrócic uwagę, że powierzchniowo ziemia przesycha na skutek parowania zwłaszcza w tak upalne dni i to bywa złudne. Stad też moje pytanie czy aby na pewno nie jest zbyt mokra ziemia (wewnatrz donicy).
Moje fuksje też omdlewają, na szczęscie rzadko, wtedy gdy za mało je podleję - problem znika niemal natychmiast po podlaniu. Pozdrawiam
_________________ Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
moja fuksja wyglada jak u 1 zdjeciu Petry tylko 10xgorzej. Zoe masz racje to ta choroba. Co prawda to nie ma czarnego okółka ale w środku wygląda jak by była już sucha, soku trzeba szukać. Wygląda że uschła chociaż ziemia bardzo mokra. Jeszcze dzisiaj lece po ten preparat może jeszcze uda się ją uratować. Dzieki za rady
Profilaktyczne pryskanie to podstawa . Jeśli nie chcesz pryskać jaksą chore to pryskaj zdrowe. Zapobiegniesz tym ratowanie rośliny, a jedynie ją będziesz chroniła.
ja nie mówiłam że nie chcę pryskać jak są chore, jeśli jest taka konieczność to to robie. Nie należe do tych osób które jak zobaczą chory listek albo im się kwiatek znudzi to wymieniają na nowy.
Agata chciała tylko powiedzieć, że szkodniki i choroby pojawiają się w sprzyjających dla nich okolicznościach. I jeśli będziesz wiedzieć że mokre lato sprzyja szarej pleśni to warto zastosować oprysk profilaktycznie zanim choroba się ujawni. Takie postępowanie jest dla roślin korzystniejsze bo ułatwia im zmaganie się z chorobą kiedy jej jeszcze nie widać, a ty masz ładniejsze rośliny.
Z tą szarą pleśnią to tylko przykład.