Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ratunek dla fuksji
Autor Wiadomość
sylwia

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 22:21   

jest bardzo ładna, wiesz może jaka jest jej dokładna nazwa. Mam identyczną tylko moja nie ma tak soczyście zielonych liści podejrzewam że to od nadmiaru słońca. jak sądzisz

Petra 

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 22:37   

Są różne odmiany i takie jak moja ale liście nie koniecznie sa podobne, widzialam o takich kwiatach ale z ciemnozielonymi listkami. Moja ma takie caly czas, obojetnie czy stoi w slonecznym miejscu czy nie. Nie wiem jak sie nazywa ta odmiana, kupilam ja jako mieoznaczona. Ostatnio dostalam taka, mam nadzieje ze uda mi sie ja przezimowac i dohoduje sie duzego egzemplarza.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

sylwia

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 22:50   

Ta tez mam i jeszcze pare innych. Znalazłam bardzo ciekawa stronę o fuksjach- serwis Mariusza Głębowskiego. Jest nazwa tej białej ale jescze nie wiem którą mam jest ich dużo

Petra 

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 22:55   

Mysle ze jak producent nie oznaczyl to nie ma sensu na sile szukac nazwy, ta ktora znajdziemy mimo iz jest razaco podobna lub wrecz taka sama prawdopodobnie nie jest ta ktora posiadamy. Mysle ze nazwa nie jest wazna, najwarzniejsze by roslinie bylo u nas dobrze i ladnie rosla i kwitla.

sylwia

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 23:03   

masz racje z nazwami. Juz drugi rok moje fuksje zimuja w piwnicy i dobrze sie tam czuja. W tym roku narobilam szczepek i juz kwitna. Mysle ze i Tobie uda sie je przezimowac warto bo to sa naprawde bardzo ladne kwiaty

Petra 

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 23:07   

Ja ta moja biala tez co roku z powodzeniem zimuje, ale o ta mloda sie obawiam, bo tam gdzie bedzie bedzie bardzo zadko podlewana i moze tego nie przetrwac, chyba posadze ja do wiekszej doniczki by dluzej trzymala wilgoc.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Lipiec 2006, 13:50   

Podlej i zawiąż podziurkowany worek na doniczce. Dłużej utrzyma się wilgoć.

wizzz

Wysłany: 6 Październik 2006, 14:36   

Chcialabym sie dowiedziec czy moge zostawic moja fuksje w czasie zimy na tarasie? Tu, gdzie mieszkam (poludniowa Francja) zimy sa lagodne, bardzo rzadko pada snieg. Nie mam piwnicy ani innego pomieszczenie, gdzie moglabym przezimowac moje fuksje.
I jeszcze jedno: w jaki sposob rozsadza sie te piekne roslinki?

Ela G.

Wysłany: 6 Październik 2006, 17:31   fuksje

Moje roślinki rosną dobrze, ale niestety i mnie się zdarzyło, że ni z tego, ni z owego nagle jakiś egzemplarz padł / i to nie z tych rozmnożonych w domu tylko kupny. Może kupujemy już z chorobą, która przy zmianie miejsca się mocno uaktywnia?
raczej rozmnażam swoje/ nie szkodzi, że taki sam już mam/

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Październik 2006, 20:09   

Wizz kup w sklepie ogrodniczym agrowłókninę grubą, jest to materiał do zabezpieczania roślin właśnie przed chłodem. Opatul nią roślinę.
Nie jestem pewna ale może uda ci się ją w ten sposób przezimować.
Tylko pamiętaj jak będzie ciepło roślinę trzeba odrobinę podlać bo jeśli tego nie zrobisz to może paść bo będzie jej za sucho. Więc to opatulenie tak zrób byś miała do niej dostęp. Radziłabym ci "uszyć" coś w rodzju worka który wiążesz u góry.

Odpowiedz do tematu