Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ratunek dla fuksji
Autor Wiadomość
sylwia

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:01   ratunek dla fuksji

nie wiem co sie dzieje z fuksja. Ładnie juz kwitła o ostatnio liscie całkiem opusciła w dół sa jakby suche, okropnie to wyglada. Co robic? inne fuksje sa w porzadku

jolaa

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:21   

czy mozesz powiedziec na jakim stanowisku trzymasz fuksje i jak czesto podlewasz?

sylwia

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:40   

Trochę słóńca mają tylko rano a podlewam jak ziemia przeschnie. Wszystkie fuksje stoją razem i tak samo je podlewam

Petra 

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:47   

A jak sie zachowuje ta fuksja, co masz na mysli opuscila liscie w dol, niektore fuksje sa bardzo wrazliwe nawet na poranne slonce ktore w tym roku jest strasznie palace, zrobie zdjecia jutro z rana to zobaczysz co mam na mysli, u mnie liscie sa oklapniete ale jak slonko przejdzie dalej to wstaja do normalnej pozycji, fuksja wymaga latem stale wilgotnego podloza, ja podlewam je codziennie duza iloscia wody, proponuje zobaczyc czy nie ma jakis szkodnikow na lisciach, u mnie ostatnio pojawily sie biale muszki.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

sylwia

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:52   

Dziękuję. Zaględnę tu jutro ale ta fuksja niestety nie chce podnieść listków chociaż już całkowicie schowałam ją do cienia. Szkodników nie ma. A tak z ciekawości to czym niszczysz te białe muszki (moja babcia kiedyś miała w domu na różnych kwiatach i wszystkie wyrzuciła znasz lepszy sposób na pozbycie się ich)

Petra 

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 14:10   

Stosuje srodek owadobujczy Talstar ( pryskam nim fuksje w wannie tak ze az zcieka po nich i zapobiegawczo pryskam tez wszystkie inne rosliny ktore byly obok oraz te z pokoi przyleglych do balkonu), mozna tez umiescic zolte lepy w poblizu roslin. Jak ma sie mozliwosc to obnizyc temperature czego maczlik nie lubi przynajmniej na czas walki z nim.

Elf

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 09:40   

Czy te biale muszki to mączlik szlarniowy? Pewnie tak, a jeśli tak to albo oprysk chemiczny jak wczesniej pisano, albo sposób babci: oprysk naparem z tytoniu - takiego zwykłego do papierosów. Trochę tytoniu zalewa się wrząca woda, zaparza, studzi, jesli jest mocny rozcieńcza woda i pryska roślinki. Sprawdzone na pelargoniach i fuksjach. Co do fuksji - czy ona nie ma za mokro, fuksje lubia wodę ale nie lubią pływać (jedna mi sie tak wykończyła ). Może trzeba sprawdzić korzonki i przesadzić do nowej ziemi (nie zalanej). Pozdrawiam :)

Petra 

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 10:57   

Elfiku a o kogo fuksje pytasz, nasza poprzedniczka napisala ze podlewa jak podloze przeschnie wiec chyba nie przesadza z woda, jezeli pytasz o moja to ja nie mam z nia problemu wiec chyba moja uprawa jej pasuje a dodam ze fuksja ma ok 3 lat i co roku z powodzeniem po zimowaniu sie odbija.

A tu zdjecie fuksji ktora dostalam w maju i ktorej listki wlasnie oklapuja na sloncu. O takie cos mi chodzilo.

Petra 

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 11:01   

Moja co roku tak wyglada po zimie

Pozbiej tak

i tak

a za kilka dni dodam nastepne zdjecie calej w kwiatach.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 11:17   

Trzeba szukać przyczyn w korzeniach.
Najlepszy sprawdzian uciąć sekatorem gałązkę i pod lupą sprawdzić czy przekrój jest jasny czy też ma ciemny okółek. Jeśli tak jest to choroba zwana septoriozą jest do zwalczenia. Trzeba kupić środek o nazwie Topsin i przygotować 2 roztwory.
1) 0,1 % do oprysku rośliny (1 ml na 1 litr wody)
2) 0,2 % do podlania rośliny.(2 ml na 1 litr wody)
Taki zabiego po 4 dniach powtórzyć.
Roślinę cały czas trzeba trzymać w cieniu.

Sama choroba polega na tym, że grzybnia rozrasta się w wiązkach przewodzących wodę i je zatyka dlatego roślina więdnie mimo, że ma wodę w ziemi ale ona nie może się przecisnąć w dostatecznej ilości.

Odpowiedz do tematu