Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
RATUNKU !!!!! - Datura
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 20:43   

Jeśli w ziemi były nawozy to z zasilaniem powinnać poczekać conajmniej 3-4 tygodnie. Danie po tygodniu to zbyt szybko. Mogłaś zasolić podłoże (nawozy to są sole odpowiednich kwasów) i roślina nie może pobrać składników i głoduje.
Jeśli dojdziesz do takiego wniosku to trzeba doładnie wypłukać podłoże. Postaw doniczkę na kilku kamieniach tak by woda z doniczki mogła swobodnie wypływać i solidnie podlej jak wsiąknie znów podlej i tak kilka razy. Potem przez kilka dni nie podlewaj z nawożeniem poczekaj 2 tygodnie i później daj połowę dawki.
Innym sposobem dla mnie lepszym jest ponowne przesadzenie rośliny do tej samej doniczki. Trzeba wyjąć i usunąć tyle starej ziemi ile się da. Potem dać nową. I na miesiąc zapomnieć o nawożeniu. Wg mnie jest to znacznie lepszy sposób bo nie ma możliwości zalania korzeni i roślina ma od razu to co jej potrzeba.

Elf

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 09:31   

Moje datury zaatakowal przędziorek, zresztą jak co roku... objawy w zasadzie takie jak u datur Igi - liście tracą kolor, po pewnym czasie opadaja obficie. Przędziorka trudno zauważyć jest bardzo drobny, nie zawsze tworzy też charakterystyczną pajęczynkę, ale pod spodem liścia wystarczy przejechac palcem, żeby go namierzyć - albo listek pod lupę. Przyuważam go wcześniej niż zniszczy mi roślinki. Opryskałam jak co roku preparatem Karate, za tydizen ponowię oprysk nawet jeśli nie będzie przędziorka. A Piriflor, jeśli dobrze pamietam nawzwę, jest preparatem selektywnie działającym - tylko na mszyce, przędziorka nie usunie. Mnie to wygląda na atak przędziorków i to zaawansowany, popryskałabym czymś na przędziorki i to szybko... Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 11:22   

Sugerowałam przyjżenie się liściom ale zainteresowana nic tam nie widzi nawet pod światło.

Petra 

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 11:28   

Przy zaawansowanym ataku pewnie bedzie pajeczynka, ale oprysk mozna wykonac chocby profilaktycznie by sprawdzic ten aspekt, moze jednak to jakies robactwo.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Elf

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 11:54   

Przędziorek nie musi wytworzyć pajęczynki - jeśli to zrobi to oczywiście widac gołym okiem. Nie wiem jakie doświadczenie i zdolność spostrzegania ma Zainteresowana, ale wiem, że kiedyś na początku sama nie widziałam robalków i rozpaczałam nad marniejacymi w oczach daturami. Przędziorki są malutkie, a te upalne, suche dni bardzo im służą. Ja bym opryskała. Musicie przyznać, że datury maja niesamowitą zdolnośc regeneracji, zwłaszcza liści, i jeśli rosliny nic nie toczy to odnawia się błyskawicznie. Pozdrawiam

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 12:37   

Ja jestem za. Nawet jeśli byłby to oprysk profilaktyczny.

IGA

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 20:20   Datura

Jak stosować karate? Mam buteleczkę 5 ml. W jakich proporcjach rozrobić z wodą? Czy tym roztowrem podlać ziemię, czy spryskać części zielone?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 20:50   

W pudełeczku jest miarka i instrukcja. Ja na pamięć nie pamiętam ile trzeba odmierzyć mililitrów. Tam powinno pisać aby zrobić rostwór chyba 0,1 % czyli 1 ml na litr wody. Ale dokładnie to sprawdź.

IGA

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 21:17   

Instrukcja jest mało jasna, trochę mam problem. Wróciłam do sklepu i pytałam, ale sprzedający też miał problem. Napisane jest 5 ml środka na 10 l wody. Czyli obliczyłam, że 0,5 ml na 1 l. Nie jestem pewna czy to dobrze. Co się z tym robi? Opryskać resztkę liści, łodyżki, ziemię, czy podlać. Tego nie ma w instrukcji.

Petra 

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 21:28   

Nie uzywalam tego srodka ale tu jest opis i jak dawkowac, moze to pomoze

http://www.bip.minrol.gov...d=1191&LangId=0

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Odpowiedz do tematu