Obliczyłaś dobrze. Po sporządzeniu roztworu opryskaj roślinę także spodnią stronę liści. Tylko postaraj się nie pryskać sobie po twarzy. Ustawiaj się tak jak wiatr wieje. I jeśli trzeba obróć roślinę.
Jak stosować karate? Mam buteleczkę 5 ml. W jakich proporcjach rozrobić z wodą? Czy tym roztowrem podlać ziemię, czy spryskać części zielone?
Jeśli masz ten środek:"
usunięte
to trzeba opryskać roślinkę i z góry i dołu, bo na szkodnika działa kontaktowo
czyli już przez dotknięcie oraz żołądkowo czyli po spożyciu.
Opryskać należy bardzo dokładnie wszystkie części roślin.
Do preparatu dobrze jest dodać środek przylepny np. Ludwik(nakrętkę).
Na przędziorka dobryjest również ten środek:
usunięte Zmieniono przez - Gagatek
Wstawianie linków do sklepów on- line jest zabronione - patrz regulamin
Spryskałam wczoraj wieczorem b. dokładnie resztkę , tj. ok. 15 liści. Od góry, od dołu, łodyżki, pędy, czubki.
Dziś rano zebrałam dalsze 7-8 liści z ziemi. Zostały kikuty i kilka małych, już nadwiędniętych i zwiniętych listków. To już koniec batalii.
Wszystkim dziękuję za wsparcie, rady i dobre chęci.
Co dalej???
Czy jest szansa na odbudowę liści tej roślinki ? Malutkie listeczki tuż przy łodyżce też są podwiędnięte lub uschnięte.
To samo było w zeszłym roku. Roślinka trochę odżyła, ale nastąpił drugi atak i całkiem padła, uschły łodygi i wyrzuciłam kikuty.
jeśli mam pomóc, to muszę podać jakim środkiem to zrobić. Powyższy mój post jest teraz jałowy. Czytając go w tej formie jest bez sensu.
Preparaty są do nabycia w całym kraju, więc nazwa czy adres sklepu (o czym nawet nie myślałem) jest tutaj bez znaczenia. Chodziło mi tylko o pokazanie tych preparatów.
Oczywiście nie ja tu stawiam warunki. sorki.
Roślinka zrzuciła wszystkie liście. Łodygi się uginają. Podparłam bambusem i przywiązałam. Po co? Czy jest sens? Kto wie, czy ta roślinka jeszcze wróci do życia... Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?
Może jest zalana. Wyjmij ją z doniczki i zobacz czy nie gniją korzenie. Jak roślina dostaje zgnilizny to nie może pobierać wody. Wygląda wtedy jakby miała za mało wody.