Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
surfinia - jakie warunki ?
Autor Wiadomość
Madziarra 

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 11:50   

Tak mi się właśnie coś wydawało, ale szukałam potwierdzenia u Was w zeszłym roku miałam tylko pelargonie i juz zapomniałam co było 2 lata temu :wink: Dzięki Aniu teraz juz nie mam wątpliwości :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 12:59   

kazulek89 to najprawdopodobniej mszyce. Jeden z poniższych środków powinien załatwić kwestię.

Mospilan 20 SP - mszyce
Karate Zeon 050 CS
Pirimor 500 WG
Talstar 100 EC
Actellic 500 EC
Sumi - Alpha 050 EC

katarzynka 

Wysłany: 22 Lipiec 2007, 14:20   

czytam i chyba już wiem dlaczego tak ostatnio podupadły na zdrowiu moje surfinie! Na każdej prawie jest pełno mieszków z nasonami, które dosłownie ZASYPAŁY surfinie! To znaczy,że owoce należy usuwać? Ucinać? :shock: Czy one bardzo osłabiają kwiaty?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Lipiec 2007, 17:20   

Dobrze by było bo wiązanie nasion to ogromy wysiłek dla rośłiny.

Madziarra 

Wysłany: 23 Lipiec 2007, 15:16   

No pewnie, że trzeba urywać i to już wtedy gdy kwiatek przekwitnie, razem z zieloną gałązką. Nie narazisz wtedy rosliny na duży wysiłek jak pisze Zoe. W przeciwnym razie będzie zużywała energię na wytwarzanie nasion, a nie nowych paków :sad:

ursulka 

Wysłany: 24 Lipiec 2007, 10:33   

Na poczatku maja kupilam malutka surfinie i posadzilam do ziemi, na sloncu. Rosnie sobie, czasem cos podgryza ale trzyma sie dzielnie, rosnie i kwitnie. Jest maluskim krzaczkiem. No i teraz w czym problem: kwiaty miala koloru czerwonego z biala obwodka. Stopniowo zaczely sie zmieniac i teraz to sa biale kwiaty z czerwonym srodeczkiem i wychodzacymi z niego promieniscie czerwonymi liniami. Nawet chyba teraz bardziej mi sie podoba, ale czym ta zmiana mogla byc spowodowana ?
Podlewam codziennie wieczorem, co 2-3 dni z nawozem do surfinii w polowie dawki. Rosnie na sloncu.

kazimierz 

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 11:07   Re: surfinia - jakie warunki ?

Mam surfinie na przechowanie na kilka dni.Stoi w 3 skrzynkach na tarasie i stwierdzam że ma brzydki zapach.Moje pytanie czy to kwestia nawozu jakim była do tej pory podlewana czy tez sama surfinia ma taki zapach.

ursulka 

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 11:12   

Może ma za mokro i gnije? Mojej praktycznie nie czuć.

kazimierz 

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 12:14   

ursulka napisał/a:
Może ma za mokro i gnije? Mojej praktycznie nie czuć.

Może masz racje bo ostatnio były dość spore opady a taras jest odsłonięty .Tych kwiatów jest dużo bo pełne trzy podłużne donice ale zapoach poczuliśmy jak tylko je przywieziono do nas a wtedy było sucho. Muszę to sprawdzić. Bardzo dziekuje za wskazówki. :wink:

Madziarra 

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 14:39   

To kwestia gustu - ponoc niektórzy twierdzą, że surfinie pachną. A jaki to kolor? Najbardziej czuć takie bordowawe :mrgreen:

Odpowiedz do tematu