Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
surfinia - jakie warunki ?
Autor Wiadomość
zorka

Wysłany: 7 Maj 2006, 14:32   surfinia - jakie warunki ?

Właśnie kupiłam piękne surfinie i posadziłam do skrzynki , ale proszę podpowiedzcie jak ją pielęgnować , aby pięknie i długo kwitnęła :?:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 7 Maj 2006, 19:26   surfinie

Słońce, woda i pożywienie oraz dbałość właściciela.
Nawet w największe upały utrzymuj ziemię lekko wilgotną. Nawet gdybyś miała 3 razy dziennie podlewać. Kup nawóz do surfinii i stosuj 1/2 dawki co 2 podlewanie. I tak przez cały sezon.

Violetta 15

Wysłany: 10 Maj 2006, 19:47   sufinie

hej Zorka.Od wielu lat choduje surfinie.Sadzę je zarowno od stronu poludniowej jaki i polnocnej.Z mojego doswiadczenia wynika,ze nalezy utrzymywac wilgoc-super sprawdza sie hydrozel zmieszany z ziemią.A więc podlewam często i codziennie nawożę specjalnym nawozem do surfinii-ma duzo żelaza.Po pewnym czasie nie dpouszczam do zbytniego przerostu i skracam pędy,co powoduje zgęstnienie i wypuszczanie nowych oraz w miarę mozliwosci usuwam przekwitłe kwiatostany[jeżeli roslina jest dorodna to jest z tym mnóstwo roboty]życze powodzenia 8)

majka31

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 15:36   

Witam serdecznie :)

mam pytanie do doświadczonych w uprawie surfinii. Moje surfinie są myślę dobrze podlewane w zasadzie raz -dwa razy dziennie zawsze z nawozem. Usadowione są na balkonie wschodnim, w pełnym słońcu są do godziny 13-tej . Niepokoi mnie tylko fakt ,że mają sporo kwiatów ale powiedziałabym raczej drobnych i dosyc wolno rosną w porównaniu z latami ubioegłymi kiedy to przy słonecznej pogodzie szły jak burza , a teraz nawet gałązki i listki są raczej zt ych dronych Z czego Waszym zdaniem może to wynikać ?
A ponad to kiedy usuwamy suche kwiaty, to same ,że tak się wyrażę "płatki" , czy też razem z tym zielonym "kieliszkiem z którego wyrastają ?
Będę wdzięczna za odpowiedź :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 16:20   

No to prawdopodobnie sama jesteś sobie winna.
Jak będziesz głodna i ciągle będą ci podawać paskudnie przesolone jedzenie to się najesz?
Wstaw skrzynki czy doniczki do wanny i podlej tak by przelać ziemię. Niech woda dołem wycieka(tylko nie lej na liście). Kiedy woda przestanie wyciekać podlej jescze raz potem jeszcze raz i tak przez godzinę. W ten sposób wypłuczesz nadmiar nawozów. Potem przez 2-3 dni nie podlewaj.
Na tydzień zapomnij o zasilaniu. Potem co 2 dzień połową dawki.
Pamiętaj, że producent musi mieć zbyt swojego produktu więc zaleca dawki znacznie większe niż to jest konieczne.

majka31

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 17:13   

czyli co wynika na to ,ze przedawkowałam z nawożeniem :?:

Co roku tak je podlewam i nigdy nie było problemów .

Ale spróbuje tak jak mówisz.

A co z obrywaniem suchych kwiatów ?

Gagatek 

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 17:15   

Najlepiej obrywać z tym zielonym bo inaczej wytworzą się owoce i osłabisz roślinę. Rób to nożyczkami albo sekatorem bo potrafi uszkodzić się gałązka.

majka31

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 16:12   

Jakiego nawozu najlepiej Waszym zdaniem uzywać do surfinii?
Ja uzywam obecnie PLANTON .Tzn teraz nie czekam aż się ziemia osuszy po wypłukiwaniu tego przedawkowania :oops:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 17:16   

Musisz kilka dni poczekać, aż roślina zużyje wodę i dopiero zaczniesz podlewanie. Włożysz palec do doniczki, jeśli głębiej jest jeszcze mokro to się wstrzymaj z podlewaniem.

eltrosto

Wysłany: 22 Luty 2007, 23:34   

Temat trochę stary, ale może komuś się przyda taka informacja, artykuł o uprawie surfinii:
http://www.memmo.com.pl/i...ubmit=art&poz=7

Odpowiedz do tematu