Słońce, woda i pożywienie oraz dbałość właściciela.
Nawet w największe upały utrzymuj ziemię lekko wilgotną. Nawet gdybyś miała 3 razy dziennie podlewać. Kup nawóz do surfinii i stosuj 1/2 dawki co 2 podlewanie. I tak przez cały sezon.
hej Zorka.Od wielu lat choduje surfinie.Sadzę je zarowno od stronu poludniowej jaki i polnocnej.Z mojego doswiadczenia wynika,ze nalezy utrzymywac wilgoc-super sprawdza sie hydrozel zmieszany z ziemią.A więc podlewam często i codziennie nawożę specjalnym nawozem do surfinii-ma duzo żelaza.Po pewnym czasie nie dpouszczam do zbytniego przerostu i skracam pędy,co powoduje zgęstnienie i wypuszczanie nowych oraz w miarę mozliwosci usuwam przekwitłe kwiatostany[jeżeli roslina jest dorodna to jest z tym mnóstwo roboty]życze powodzenia
mam pytanie do doświadczonych w uprawie surfinii. Moje surfinie są myślę dobrze podlewane w zasadzie raz -dwa razy dziennie zawsze z nawozem. Usadowione są na balkonie wschodnim, w pełnym słońcu są do godziny 13-tej . Niepokoi mnie tylko fakt ,że mają sporo kwiatów ale powiedziałabym raczej drobnych i dosyc wolno rosną w porównaniu z latami ubioegłymi kiedy to przy słonecznej pogodzie szły jak burza , a teraz nawet gałązki i listki są raczej zt ych dronych Z czego Waszym zdaniem może to wynikać ?
A ponad to kiedy usuwamy suche kwiaty, to same ,że tak się wyrażę "płatki" , czy też razem z tym zielonym "kieliszkiem z którego wyrastają ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
No to prawdopodobnie sama jesteś sobie winna.
Jak będziesz głodna i ciągle będą ci podawać paskudnie przesolone jedzenie to się najesz?
Wstaw skrzynki czy doniczki do wanny i podlej tak by przelać ziemię. Niech woda dołem wycieka(tylko nie lej na liście). Kiedy woda przestanie wyciekać podlej jescze raz potem jeszcze raz i tak przez godzinę. W ten sposób wypłuczesz nadmiar nawozów. Potem przez 2-3 dni nie podlewaj.
Na tydzień zapomnij o zasilaniu. Potem co 2 dzień połową dawki.
Pamiętaj, że producent musi mieć zbyt swojego produktu więc zaleca dawki znacznie większe niż to jest konieczne.
Jakiego nawozu najlepiej Waszym zdaniem uzywać do surfinii?
Ja uzywam obecnie PLANTON .Tzn teraz nie czekam aż się ziemia osuszy po wypłukiwaniu tego przedawkowania
Musisz kilka dni poczekać, aż roślina zużyje wodę i dopiero zaczniesz podlewanie. Włożysz palec do doniczki, jeśli głębiej jest jeszcze mokro to się wstrzymaj z podlewaniem.