Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
surfinie;-(
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Sierpień 2007, 22:23   

Polataj po ogródku i z róznych miejsc i różnych głębokości weź po łyżce. W sumie to powinno być mniej więcej tyle by zapełnić połowę przeciętnej reklamówki. W poniedziałek zadzwonię do najbliższej i podam ci obecne ceny. Powinnaś się jednak zamknąć w okolicy 150 zł.

ursulka 

Wysłany: 5 Sierpień 2007, 22:57   

Ogromne dzięki ! Wystarczy mi wiedziec, ze to moze byc 100-200 :) Bałam się, że coś takiego koło tysiąca kosztuje.

Moja kiedys czerwona surfinia jest coraz bardziej biała. Ładna ;) Ma czerwone środeczki i cienkie kreseczki. Wiatr, ktory tu szaleje od 2 dni nic jej nie zrobił, ale ona rośnie w dołku, osłonięta jest. Natomiast ta "biskupia" to juz wrak. Najpierw ja namieszałam z podlewaniem, potem wiatr dokonczył. Zabrałam do domu i porobię sadzonki z czego się da. Z tych, co wczesniej zrobiłam, dwie rosną jak na drożdżach. Jedna chyba umiera, a pozostałe 3 jakby zaczynały rosnąć. Ciekawe, czy da się wyhodować kwiatki na przyszły rok ? Kiedy powinno sie (prawidłowo) robic sadzonki z surfinii ?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 15:13   

Podobnie jak z pelargonią właśnie teraz. Po przezimowaniu, bardzo wczesną wiosną z tych roślin robi się kolejne sadzonki.

ursulka 

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 22:14   

One mi puszczają pączki. Pozwolić im kwitnąć czy skubać ? (Na razie skubię ale nie wiem czy tak ma byc)

Kamilacamila 

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 13:13   

Mam nadzieje ze te naturalne preparaty nie szkodza na kwiaty bo wlasnie robie ten z lusek cebuli

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 14:40   

Z sadzonek usuwać wszytkie pąki jak najwcześniej.

katarzynka 

Wysłany: 19 Sierpień 2007, 18:16   

Ponieważ główny temat tu to surfinie, to moje pytanie właśnie na temat tych kwiatków: Powiedzcie, jak długo surfinie wytrzymują na balkonie?tzn.do kiedy, do pazdziernika? i potem jak rozumiem na śmietnik?? :cry: I tak nie wiem, czy moje tak długo zostaną na balkonie , bo może pamiętacie jak pisałam niedawno,że wróciłam z urlopu i zastałam pousychane kikuty moich kiedys ślicznych kwiatów. Ale niektóre odbiły!!Wypuściły kwiaty! Zauważyłam,że najsilniejsze są ciemnofioletowe, a jasne nie mają już w ogóle kwiatów lub jak wypuszczą to od razu jakby były pousychane?zwiędnięte?nie rozwijają się,niestety. No, prprzepraszam , ale się rozgadałam o moich surfiniowych problemach!

Cougar22 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 12:19   

Katarzynko,

surfinie wytrzymują praktycznie do przymrozków. Jesli jest piękna pogoda potrafią przetrwać do początku listopada. Później faktycznie śmietnik :(
Trzymam kciuki za reanimacje Twoich surfinii... :wink:

Pozdrawiam

ursulka 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 12:35   

A ja jestem sknera i pociełabym na sadzonki zamiast wyrzucać. To nic że 9 z 10 padnie. Jak zrobisz 30 to będziesz miała 3 rośliny ;)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 15:00   

katarzynka napisał/a:
pousychane kikuty moich kiedys ślicznych kwiatów

A ja nie jestem sknera i po prostu bym wymieniła surfinie na np. ładne astry albo portulakę.

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu