Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zimowanie oleandra
Autor Wiadomość
dukra13 

Wysłany: 20 Październik 2007, 20:46   

Normalnie o tej porze oleandry podlewa się skąpo. Twój osesek wymaga więcej niż skąpo, ale tutaj Ty sama decydujesz, bo zależy gdzie stoi, jak szybko przesycha podloże.
Z mojego doswiadczenia wynika ,ze nie jest to jakaś roslina wrazliwa na przelanie ewentualnie przesuszenie.Oczywiscie nie lubi skrajnosci, ale inuicja podpowie co masz zrobić :grin:

ursulka 

Wysłany: 20 Październik 2007, 20:46   

Kobieto, toż zanim tu do Was trafiłam, to ja nawet nie wiedziałam, że to się nazywa oleander :D Różne rzeczy w Polsce widziałam, ale tyle wiem, że zielone :D
O tym, że on tu w gruncie zimuje pisalam, bo jak ktoś ma np. nieogrzewany garaż ale dobrze izolowany, to moim zdaniem przetrzyma, skoro tu znosi wiatr, śnieg i lekkie mrozy. Nie namawiam na wsadzanie w grunt :D

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 20 Październik 2007, 20:57   

ursulka napisał/a:
Nie namawiam na wsadzanie w grunt

Dzięki Bogu i za to :mrgreen:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

BarbaraWo 

Wysłany: 20 Październik 2007, 21:04   

:grin: Ja w sierpniu podkradłam dwie gałązki olka /róż pełny i biały/i do tej pory stały w wodzie na parapecie. W ubiegłym tygodniu wsadziłam do doniczek /korzenie miały jak czupryny :mrgreen: /i na parapecie na wschodnim oknie będą stały do wiosny. Na razie dostaną samą odstałą wodę raz w tygodniu /nie za dużo/ a na wiosnę dostaną nawóz no i zobaczymy jak będą wyglądać latem :mrgreen:
w piwnicy mam już dość duże cztery oleandry - też odwiedzam ich raz w tygodniu.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 21 Październik 2007, 10:09   

Cieszę się z aktywowania wątku. Sama mam oleandra od nasionka... przywiezionego osobiście z Petry. Zakwitł po 3 latach. Jednak nie jest okazały, jak u znajomej której dałam małą roślinkę z naionka, w równym wieku jak moje.

U mojego schną i opadają dolne liście, naprawdę mało już zostało.
Stoi na południowym oknie.
Jakieś sugestie?

Pozdrawiam :)

bona 

Wysłany: 21 Październik 2007, 12:22   

ja mam narazie 1 oleandra(drugi od emmy biały ukorzniam),on ma 10 lat-wiem ,,ze oleander lubi ziemię glinistą nie kwaśną i lubi być dobrze naworzony(najlepiej przefermentowanym krowieńcem) dobrze też znosi cięcie co jednak opóżnia kwitnienie-jesienią zdarza mu się gubić listki i zostają ogołocone pędy(zwłaszcza te najstarsze) ,które najlepiej przyciąć;zimuje najlepiej w jasnym chłodnym pomieszczeniu podlewać tak aby jedynie nie przeschła bryła korzeniowa na wiosnę podlewać często ciepłą wodą wtedy lepiej i obficiej kwitnie-poprostu lubi mieć nogi w wodzie a głowę w słońcu w deszczowe lato kwitnie mniej obficie,acha -bardzo go często zwłaszcza jak zimuje w cieple(wtedy też słabiej kwitnie)atakują wciornastki-wiem że są też oleandry o kwiatach kremowożółtych i ciemnoczerwonych,aechmea myslę że przetrwa w piwnicy ,ale dobrze by było go trochę doświetlić świetlówką chociaż po kilka minut kilka razty w ciągu dnia ,no i oczywiście wyciągnie ci się

Dana 

Wysłany: 21 Październik 2007, 15:27   

JeyDee ja ci radzę uważaj z podlewaniem lepiej go /oseska /podsuszyć niż zalać
zwłaszcza zimą :grin:

aechmea 

Wysłany: 21 Październik 2007, 15:46   

a ja mam ten sam problem co w zeszłym roku: gdzie je postawic na zimę? na razie stoja jeszcze na balkonie...

bona 

Wysłany: 21 Październik 2007, 15:54   

a gdzie zimowałaś ubiegłej zimy?(ponawiam prośbę do Ciebie Aechmea)pisałam ,że w ostateczności może być piwnica tylko nie za ciepła :smile:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 21 Październik 2007, 18:52   

Dzięki Dano :grin: , ale może wrzucisz jeszcze trochę swoich doświadczeń - zdaje się, że w twoim ogródku było co podziwiać :cool:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Odpowiedz do tematu