przez cały sezon miałam na balkonie 3 mlode oleandry:biały, różowy i czerwony i nie mam juz zupełnie miejsca gdziekolwiek żeby postawic je w domu. jedynym miejscem gdzie mogę spróbować je przezimować jest ciemna piwnica miał ktoś już takie doświadczenie? muszę z konieczności zaryzykować ponieważ nie mam innego wyjscia.
Może raczej na klatce schodowej?
Bez światła ,oleander nie ma szans przetrwać zimy.Owszem chłód jest mu niezbędny,ale światło również.
Może gdzieś u znajomych?
Znalazłam informację, że oleander najlepiej rośnie przy południowym oknie , w mieszkaniu, w temperaturze 15 - 22 stopnie, jednak gdy jest gorąco jego kwiaty szybciej przekwitają.
Zimę powinien spędzić w chłodzie 2 - 8 stopni, przetrzymywany w ciepłym pomieszczeniu będzie pózniej słabo kwitł.
Zimą podlewamy go rzadko, tak aby bryła korzeniowa całkowicie nie przeschła. Zwykle wystarczy to robić co 7 -10 dni.
No nie, to wstyd i hańba, żeby ten piękny krzak miał tylko taki wątek
Moi mili, nie będę latać po obcych forach, żeby zasięgnąć języka .
Dostałam od Bony kawalątek tego cuda i zapraszam wszystkich posiadaczy do zeznań - co zrobić, żeby wyrósł na zdrowego chłopa ?
Acha, pobyt w ciemnej butelce zaowocował korzonkami, które wzrostem chyba dorównują całej sadzonce . W związku z czym dziś nastąpiło uroczyste wsadzenie do doniczki .
Teraz wasza kolej - Dana, Bona, kto żyw i posiada...
Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że latem lubi gorąco i dużo słońca a także dużo wody do doniczki. Nie przepada natomiast za mokrymi liśćmi. Mój poprzednią zimę spędził w domu ale w tym roku powędrował na jasny nieogrzewany strych, gdzie jest zimno ale nie ma ujemnych temperatur. Chociaż z tego co czytałam wytrzyma nawet -5 stopni. Zdecydowanie potrzebuje światła bo nie gubi liści.