Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości

Twoja wyszukiwarka
FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarna porzeczka - zaczęły się zbiory
Autor Wiadomość
wiktor-m 

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 17:55   

ojej... nikt nie pędzi z WAS... jasne nawet o to nie prosze ale ma nadzieję że czytają to więcej niż dwie osoby i wśród nich sa plantatorzy porzeczki którzy przez 3 laa dostawali w plecy z ceną a teraz jak wymarzło 80 % owocu chca się bronić przed spekulacyjnym obrotem przez pośredników... przepraszam czy to jest forum i temat owoce, warzywa i zioła...?

noz cóż moderatorów macie sprawnych ciekawe czy inni tez tu wchodzą i co o tym sądzą... ?

wm
----
pozostało 44

tellerka 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 18:09   

Ok, mam nadzieję, że jak choć chwilę pobędziesz na tym Forum to się zorientujesz, że najmilej widziana postawą jest dawać duzo z siebie a mało żądac od innych... :cool:

Czuję się troche tak jakbyś mnie zaczepił na ulicy (bo wpadłeś jak bomba do grona niznanych sobie ludzi, próbując z mety burzyc ich zasady bo wydają ci się bezsensowne) i żądał, że mam natychmiast Ci podać ceny porzeczek.

A we mnie budzi sie przekora... przy tak postawionym żądaniu... nawet gdybym je znała to i tak... :roll:

Zrozum wreszcie, że to nie jakiś reklamowy portal a grono znajomych (nawet jeśli wirtualnych) połączonych pasją... lubimy pomagać... ale najpierw... wypada... pomóc innym zanim będziesz od nas czegoś żądał.

Mam nadzieję, że zrozumiełeś o co mi idzie, bo wcale nie zamierzam z Tobą walczyć... chodzi tylko o uszanowanie towarzystwa do którego byłeś łaskaw przystąpić :grin:

Pozdrawiam :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 18:10   

Oczywiście, jeśli ktokolwiek poleciał do skupu.... napewno Ci poda ceny :smile:

Pozdrawiam :)

wiktor-m 

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 18:30   

no jak zwykle ... już myślisz że ja walczę ... ja tylko staram się odpowiadać na każde postawione zdanie z Waszej strony stawiając swój punkt widzenia. Na razie to dwie osoby przedstawiły swój pogląd i zasady (te powiedzmy że akceptuję choć nie bes uwag... mam do tego prawo) i ja też się czuję zaatakowany. to jest bez sensu...

Mi jak najbardziej chodziło o pomoc bo chyba nie zdajecie sobie sprawy ze takie fora mogą pomagać właśnie w takich sprawach.

to jest bardzo konkretna sprawa ludzie - plantatorzy nie śpią nieraz po nocach ze zmrtwienia o zbiory... dlatego przekazywanie miejsc gdzie można dobrze sprzedać czy ile w jakim województwie, miejscowości kosztuje jakiś towar to informacja bardzo cenna.

Po to jest Internet ... żeby się komunikować szybko i łączyć tych co mają wspólne interesy np plantatorów czy hobbystów a do tej pory rolnik dowiaduje się że np dostał za swoje zbiory grosze a mógł więcej. TO WAŻNE chyba że Wam na tym nie zależy...?

Z moich informacji wynika że najmniej oferuja za porzeczkę po 1,70 a najlepsze oferty obecnie to 2,4 i mamy nadzieję że pójdą w górę. Wiecie jak ważna jest taka informacja...? To znaczy że inni mogą walczyć o lepszą cenę bo jak sprzedadzą teraz na poczatku i z telewizji dowiedzą się że mogli wziąć nawet 2x tyle to zdajecie sobie sprawę jak to jest.

Czy któraś z Pań jest rolnikiem, ma gospodarstwo, pracowała po 14 godzin przy żniwach czy zbiorach... ja tak dlatego szanuję pracę i ludzi żyjących tej pracy i zależy mi na wspólnych działniach choćby w zakresie informowania..

Zamiarem tego watku była ścisła współpraca pomiędzy plantatorami małymi takimi jak ja bo gospodarstwa wielkotowarowe z moich przecieków zapewniają sobie w tym roku poziom cen 4-5 zł za kg. Czy to dziwne że mali chca się w takich forach porozumiewać... ja naprawdę nie wiem o co Wam dziewczyny chodzi czy o pomoc czy towarzystwo wzajemnej adoracji ...?

Od poniedziałku ruszaja skupy i wszędzie prubuję poruszyć informacje ważną dla na pewno kilku tysięcy rodzin. Swoją drogą macie okazję przez taki watek zebrać kilku nowych uzytkowników takich jak ja...

ja tu czegoś nie rozumiem albo za stary jestem na tym forum...

dobra jak mi jeszcze powiecie ze cos jest nie tak w wątku o cenach i takim porozumieniu to ja odpuszczę i prosze nie mówić że ja atakuję - jeżeli nie dość wyraźnie opisałem swoje intencje to przykro mi im więcej będę pisał tym bardziej się to zagmatwa ...

wm

wiktor-m 

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 18:37   

Sory widzę ironię w głosie więc dziękuję za taką dyskusję ... a to nie jest miła forma rzmowy

przepraszam że zakłóciłem spokój Paniom na tym forum nie było to moim zamiarem wycofuję się

Z wyrazami szacunku Wiktor Malinowski
jeżeli ktoś ma inne zdanie wm@firmanet.pl

Lila2006 

Wysłany: 1 Lipiec 2007, 18:38   

Witam. Skoro zależy Ci na opinii innych to pozwól, że i ja wtrącę swoje trzy grosze. Myślę, że jakbyś poczytał nasze posty, to byś zauważył, że tu nie ma raczej plantatorów tylko hobbyści, miłośnicy roślin. Dlatego nie znajdziesz tu cen ze skupu owoców i ekonomicznych aspektów uprawy roślin. My raczej bankrutujemy kupując wymarzone gatunki niż na nich zarabiamy :wink: .

Odpowiedz do tematu