Tak,to rośliny które rosną i dojrzewają głównie dzięki dostępowi dużej ilości światła słonecznego.
W zasadzie zioła nie potrzebują niczego więcej do szczęśćia jak ciepłą i słońca.
Nawet wody dostarcza się im bardzo mało,głownie wtedy kiedy zaczynają być widoczne oznaki przesuszania.
Nie znaczy to jednak,że nie będą rosły w mniej idealnych dla nich warunkach. Mogą wykazywać mniejszy przyrost,niepełne wybarwienie,brak kwiatów/co w kuchni jest zbyteczne/ i inne cechy.
Nadal jednak będą to zioła przydatne w kuchni.
Warto więc mieć je pod ręką.
życzę powodzenia.
Czesc Wszystkim.
Dawno mnie nie bylo.
Co do ziol to u mnie tylko i wylacznie rosnie bazylia (choc ciesze sie z tego, bo jej uzywam najwiecej ...mniam)
anelim
W/g mnie mozesz smialo sprobowac z kupiona w supermarkecie bazylia! U mnie pieknie rosnie na polnocnym parapecie, a skoro mnie sie udalo to Tobie zapewne tez sie uda! Tylko przesadz ja do wiekszej doniczki z odpowiednia zeimia (jaka to juz zapytaj tu na forum, bo ja wsadzilam do jedynej jaka mialam, czyli tej, ktora mi zostala po pelargoniach )
Niestety nie mam pojecia jak utrzymac kolendre (drugie moje ulubione ziolo, zaraz po bazylii). Moze ktos mily pomoze.....
Probowalam jak z bazylia, czyli przesadzenie do ziemi po pelargoniach, ale nie dziala..l
Wysłany: 17 Maj 2007, 11:41 wysadzenie ziół na balkon/ czy można jeszcze wysiać kole
Witam,
Mam w domu w doniczkach bazylię, oregano, rozmaryn i miętę. ładnie mi wzeszły. Jednak chciałabym je wysadzić na balkon. Czy na balkonie też będą rosły?
I bardzo bym chciała mieć kolendrę. czy można ją jeszcze wysiać i coś z niej urośnie, czy już za późno?
Halu, ja na działce mam morze mięty.................... rozrasta się jak perz
Jeżeli chcesz mogę ci wysłać roślinki, tylko nie jestem pewna jak będzie rosła w donicy...
wysiałam bazylię do dużej doniczki, wzeszła i ładnie rośnie, ale obawiam się, że z czasem będzie miała za gęsto. mogę takie male roślinki (3cm) porozsadzać do mniejszych doniczek czy się zmarnują?
czy macie jakieś doświadczenia z lawendą? wysiałam prawie dwa tygodnie temu temu i mam jedna pięciocentymetrową (wykiełkowała po 2 dniach) i 3 maluśkie. reszta nic, a wysiałam pół opakowania. myślicie, że ma szanse jeszcze wykiełkować? nie słyszałam, żeby potrzebowała jakichś szcególnych warunków, a na opakowaniu jest napisane, że z powodzeniem można uprawiać w domu przez cały rok.
może jestem niecierpliwa, ale zioła chyba powinny wschodzić dość szybko?
wysiałam bazylię do dużej doniczki, wzeszła i ładnie rośnie, ale obawiam się, że z czasem będzie miała za gęsto. mogę takie male roślinki (3cm) porozsadzać do mniejszych doniczek czy się zmarnują?
Możesz śmiało porozsadzać. Ja swoją bazylię specjalnie wsadzam do doniczek i na każde okno - nie wlatują muchy do mieszkania /no,czasami, ale wybitnie nachalna /.