Wysłany: 26 Luty 2007, 13:14 Jak pielęgnować truskawki Tresca ?
Witam Moglibyście dać mi kilka rad jak pielęgnować truskawki (odmiana Tresca) ?? Proszę o wszelkie rady itp. Mam nadzieję, że uzyskam dużo wyczerpujących wypowiedzi dotyczących mojego zapytania.
Pozdrawiam
Kaziu
_________________ Niektórym interesom sprzyja odkrywanie prawdy, innym jej niszczenie...
Myślałam że i ja zkorzystam z pytania Kazia i przy okazji się coś dowiem na temat uprawy truskawek.Czyżby nikt nie miał dobrego doświadczenia z tymi owocami.Z przykrością muszę powiedzieć że ja akurat nie mam ale myślałam że jednak ktoś się znajdzie.
Zenia
Ja tez mam pytanie... Mam torebeczke nasion truskawek Temptation z firmy Legutko. Napisali na odwrocie, ze to odmiana do uprawy w skrzynkach i w gruncie i ze po 4 miesiacach od wysiania owocuja. Jesli posieje teraz, to juz w tym roku raczej sie na truskawki nie doczekam. Ale majac na mysli owocowanie w przyszlym roku to powinnam je wysiac teraz czy zaczekac do wiosny ?
Odmianę Tresco wysiałam na początku kwietnia.I tak jak piszą na podanej wyżej stronie: "Rośliny niezbyt silnie rosnące" to niestety prawda, bo mają na razie po ok.3 cm wielkości.Już pikowałam - prawie z lupą, ale w tym roku to nawet nie wysadzę ich do gruntu. Najgorzej będzie z przetrzymaniem przez zimę. Może jeszcze się zdecydują urosnąć, ale jakoś nie bardzo w to wierzę.