Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięta
Autor Wiadomość
Kaziu

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 10:59   Mięta

Witam. Wiecie może czy można hodować mięte w domu? Proszę o rady, jaka ziemia, naasłonecznienie itd!! Pozdrawiam :D

ursulka 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 11:23   

Ja mialam w uniwersalnej ziemi, na poludniowo-wschodnim oknie, podlewałam jak miała sucho. Teraz wysadziłam do ogródka i żałuję, bo mi ją słonce spaliło :(

Kaziu

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 11:32   

Może jeszcze jakieś inne rady ??

Vion 

Wysłany: 4 Sierpień 2007, 20:18   

Ja mam miętę w ciemnym nasłonecznieniu i posadzoną po prostu do gruntu ;) a na zimę przesadzam do doniczki i jakoś żyje roślinka ;)

sbb28 

Wysłany: 17 Sierpień 2007, 18:05   

Uważajcie z wsadzaniem mięty do ogrodu! rośnie jak chwast i zagłusza inne rośliny; ja mam specjalne "ograniczniki - 60 cm w głąb ziemi).
w domu wytrzymuje z rozsady niedługo w pełni zapach, potem staje sie wydłużona i słaby aromat, lepiej mieć w doniczce jesienią - do grudnia maksymalnie używać listków, póżniej brak jej właściwości- obetnij pędy, zakop w ogrodzie lub przykryj i zabezpiecz przed mrozami doniczkę na balkonie; wypuści jak przyjdzie ciepło i wiosna. Mięta ma najlepse właściwości zbierana przed zakwitnięciem i suszona (herbatki) lub szybko głęboko (-18 stopni) zamrożona ( to jako dodatek do potraw)
pozdrawiam MB

Iguana 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 17:50   

sbb28, możesz powiedziec dokładniej jak obchodzić się z miętą? z Twojej wiadomości nie do końca wszystko rozumiem. Mam miętę w donicy na balkonie. Dostałam ją jakieś 2 tygodnie temu, była wtedy już ścięta, teraz pojawiają się młode odrosty. Jak mam dalej z nią postępować? Jak zabezpieczyć zimą przed mrozem? a może zabrac na zimę do pomieszczenia?

sbb28 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:45   

mieta jak każde zioło w naszych warunkach musi przejść okres spoczynku zimą; jak jest w doniczkach to jesienią trzeba te doniczki zabezpieczyć - styropianem kulki wkładając doniczke w doniczke, z wierchu zabezpieczyć gałązkami lub liśćmi ale to dopiero przed zimą, teraz ciesz się i ścinaj jak tylko będą odrastać nowe liście.
nie trzymaj w domu przez zime będzie wybujałe i mało pachnące ziele - za mało słońca.

Iguana 

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 06:58   

Dziękuję bardzo za odpowiedź, na pewno zastosuję. A czy możesz mi powiedzieć, czy w taki sam sposób należy postąpić z melisą w donicy?

sbb28 

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 21:22   

ja tak postepuje - ja i krzyżówke melisy z miętą mam w doniczkach, na zimę ( mam ogród nie tylko taras) wkładam je do skrzyni wypełnionej w 1/3 ziemią i przykrywam przejrzysta "pleksą" grubości 2 cm, jak jest temperatura dodatnia to lekko uchylam przykrycie. Wypróbowałam też podany Tobie sposób i przez 2 zimy przetrwały i wypuszczały; później przybyło mi już tyle ziół (3 rodzaje tymianków; szałwia; melissa; rozmaryn i estragon) że zabrakło dodatkowych doniczek i styropianu więc postarałam sie o skrzynię, tak nawiasem mówiąc jedyny estragon przeżył dwie zimy bez żadnych dodatkowych zabezpieczen w samej doniczce na tarasie
MB

Iguana 

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 10:44   

Super pomysł z tą skrzynią. Ja jestem początkująca jesli chodzi o uprawę ziół, ale kiedy mój ziołowy zbiór się powiększy, wtedy też wykorzystam Twój bardziej zaawansowany sposób :) W tym roku dysponuję tylko miętą i melisą, ale od przyszłego planuję powiększenie doniczkowego ogródka :)

Odpowiedz do tematu