Wysłany: 7 Sierpień 2007, 23:54 Porzeczka - kiedy i jak rozmnożyć ?
Wymyśliłam sobie, że kupię sadzonki, przywiozę, posadzę i będę dbać i się cieszyć.
Kiedy sprzedają sadzonki ? Czy uda mi się kupić i posadzić we wrześniu?
No i czy jest możliwe trzymanie porzeczki w wielkiej donicy ?
We wrześniu to trudno ci będzie kupić sadzonki w szkółkach bo to trochę za wcześnie. Chyba, że gdzieś jest producent to tak. W donicach trzymać możesz. Będzie mniejszy krzak, ale owoce będą. Do donic możesz kupić szczepione na pniu.
Zoe dzięki ogromne za wskazówki.
Producent czego ? yyy... bo ja zielona i nie łapię... porzeczek (owoców) czy krzaczków na sprzedaż? Bo uparłam się i będę szukać producenta
Mam !!! Dopadłam !!! Koleżanka podzieliła się... mam 3 sadzonki ale ona nie pamiętała jakie to porzeczki. Potem kupiłam dwa krzaki czarnej porzeczki Ban Tirran, potem jeszcze 3 krzaczki (na szczeście mniejsze) czerwonej porzeczki.
Teraz szukam i kombinuję jak to posadzić, znaczy gdzie: w pełnym słońcu czy w półcieniu pod drzewem ? Zakwaszać ziemię torfem czy nie ?[/scroll]
Sadź w twoim wypadku w półcieniu. Ziemi zakwaszać nie musisz ale możesz. Dodając torfu dodasz trochę substancji organicznej. I o jednym pamiętaj sadząc, że porzeczka czarna oblatuje jak jest dojrzała więc powinna być pod ręką. Porzeczka czerwona nie ma tej tendencji. Wielkość krzaków jest podobna więc rozstawa conajmniej 1 m musi być zachowana.
Ogromnie dziękuję Zoe ! Tym bardziej, że od rana szukam po necie i znajduję totalnie zakręcone informacje o nawożeniu, natomiast nigdzie info o tym, czy ma rosnąć w pełnym słońcu.
Tak wyglądają posadzone dzisiaj. Czy mogą przy nich rosnąć poziomki ? (takie poziomki co tworzą rozłogi i "zarastają" teren) I czy mogę powsadzać cebulki niskich wiosennych kwiatków ? Tzn czy porzeczkom nie zaszkodzi takie towarzystwo ?