Masz racje, że należy przsadzać co roku. Ziemia do palm jest dość licha i pH jakie podałęś jest dla anturium za wysokie.
Tak więc o ile zgadzam się z pierwszą częścią wypowiedzi, to będę polemizować z drugą.
Witam, moje zielone anturium to a.Scherzera odm.Arinos a czerwone to też a.Scherzera. Trzymam je ze względu na to,że łatwo się mieszczą na małym parapecie. Jest to miniaturka. A co do ziemi to używam takiej uniwersalnej. Kiedyś raz zalałam a. zaczęło miękknąć i czarniały miejsca wypuszczania pąka. Sąsiadka mi doradziła żeby te miejsca przemyć lekko spirytusem, żeby to wysuszyć i natychmiast przesadzić w nową ziemię i co najmniej tydzień nie podlewać. I to pomogło uratowałam a. Teraz bardzo uważam z podlewaniem. oczywiście też pięknie kwitnie.
Witam serdecznie. Odświeżam wątek, ponieważ wczoraj dostałam w prezencie śliczne anthurium i mam w związku z nim kilka pytań.
1. Czy młode listki mogą mieć barwę jasnej zieleni z domieszką koloru czerwonego?? z czerownymi nerwami??
2. Czy powinnam dosypać ziemi (a mam taką do azalii) jeśli odnoszę wrażenie, że roslina jest niezmiernie płytko posadzona?? Czy to jakis specjalny sposób sadzenia tegoż kwiata??
3. Wokół rośliny rosnie mech. Czy tak może zostać??
Roslina jest zdrowa, młoda a nade wszystko stanowi upominek od uczennicy, którą ogromnie lubiłam więc nie chciałabym, aby coś się memu nowemu lokatorowi stało.
_________________ Jestem tylko lisem, podobnym do tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie...
http://picasaweb.google.pl/Szarania/Kotek
Pozdrawiam.
Uwielbiam anturim:))) Mam różowe,czerwone i waniliowe i biale w kropki czerwone. Mam je od niedawna i jescze nie zabardzo wiem jak pielednowac. Stoją obok okno wschodniego. czy to dobrze? I boje się, że je przeleje. co ile nalezy je podlewać i jak to sprawdzić? 2 lata temu dostałam anturium i niestety mi podło z przelania i teraz się obawiam ...