pomocy - dostalam anturium z bialymi kwiatkami jest bardzo ladne ale dzis zauwazylam ze listki robia sie zolte i wlasnie nie wiem czemu. Postawilam kwiatka w polciebniu (dokladnie na parapecie okna wschodniego, ktore ma zabudowany balkon ale swiatlo tam normalnie dociera) i podlewam do podtsawka dwa razy w tyg nie za duzo. Czy ktos moze mi powiedziec co robie zle - bardzo mi zalezy na tym kwiatk.:-)
W zasadzie z twojej strony wszystko w porządku. Sprawdź czy ziemia nie jest bardzo mokra. Kwiatek mógł być zalany już w kwiaciarni.
1) Jeśli nie to ostrożnie wyjmij roślinę z doniczki. Jeśli bryła będzie bardzo przerośnięta korzeniami to niestety będzie wymagał przesadzenia do większej doniczki.
2)Jeśli przesadzanie nie będzie konieczne to zacznij raz na 4 dni dodawać do wody przy podlewaniu płynnego nawozu do roślin kwitnących, lub płynnego do surfinii lub pelargonii, ale tylko połodę dawki jaka jest podana na opakowaniu. Wówczas podlewaj z góry na tyle ostrożnie by nie moczyć liści.
3) Ja bym go postawiła w miejscu gdzie będzie miał więcej światła.
serdeczne dzieki zoe za odpowiedz znow mnie ratujesz, tzn dokladnej moje kwiatki wczoraj sie przygladalam temu mojemu anturium i wyglada na to ze jednak chyba bede musiala je przesadzic bo korzenie az wychodza z tej doniczki gora takze musze to raczej zrobic. a tylko jaka ma byc ziemia czy moze byc uniwersalna czy raczej jakas inna? a no i nie wiem czy nie powinnam go podlac moze do doniczki bo te korzonki u gory sa strasznie suche a i jesli chodzi o moje kalancho to mam problem bo postawialm go w pokoju gdzie bylo cieplo i zauwazylam ze listki opadaja, tzn sa takie bez zycia, wiec szybciutko przenisolam je do pokoju gdzie jest opytmalna temperatura wiec nie wiem czy da sie je uratowac i nie wiem czy ten kwiatek musi miec az tak sucho on ma bardzo sucho w doniczce.
pozdrawiam ania