Witam ! Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu pisze, ale mam pytanko. Kupiłem niedawno nasionka Aturi, gazą z piaskiem oczyścilem nasionka z otoczki woskowej i włożyłem je do miseczki z wodą. Co mam dalej robić ? Od razu posiać do ziemi torfowej zmieszanej z piaskiem ? Czy napewno wykiełkują, gdy będe je trzymał na parapecie w temp. 10-20stopni celsjusza ? Proszę o wszystkie informacje ! I czy ta roślinka na prawde porusza liśćmi ? Bardzo chciałbym, aby udało mi się wyhodować tą rośline, gdyż rok temu także kupiłem nasiona, ale niestety nic mi nie urosło. W internecie jest bardzo mało wiadomości na temat tej cudownej roślinki. Pozdrawiam serdecznie i pilnie czekam na odpowiedzi !!! Wesołych Świąt !!!
Witam ! Znalazłem, łatwy sposób na wyhodowanie aturi, a mianowicie włożyłem nasionka do słoika i po tygodniu nasiona kiełkują. Tylko teraz mam pytanie. Jak posadzić to nasionko od kiełka do ziemi czy jak ? Żeby nie złamać małego kiełka lub żeby nie zgnieść go w ziemii. Tym razem proszę o odpowiedź !!! PzDr !!!
Zbij słoik nasionka delikatnie połóż na ziemi w jakimś pojemniczku .Przykryj przezroczystym wieczkiem lub włóż do woreczka foliowego i zostaw w widnym miejscu, ale nie na słońcu i w miejscu ciepłym. Korzeń dzięki swemu geotropizmowi sam skieuje się do ziemi. Po 2 -3 dniach możesz bardzo delikatnie przykryć nasionka cienką warstewką ziemi uniwersalnej. Jeśli kiełek ma parę milimetrów to po położeniu na ziemi możesz od razu przykryć ziemią. Przesiej ją jak cukier puder na ciasto ty tak przesiej ją na nasionka.
wysiałam 3 nasionka i wszystkie b.szybko wzeszły.Najwyzsza roślinka wypuszcza już drugą parę listków. Mam nadzieję, ze zadne chorubsko jej nei dopadnie
Ja nasiona aturi kupiłem na Allegro i właśnie mocze je w wodzie, pisze, że trzeba robic to 24 godziny, potem na 2 - 5 dni włożyć do mokrej gazy, a potem do słoika. Nasiona powinny kiełkować. Później do ziemi i czekać. Zobaczymy co z tego wyjdzie