Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ATURI
Autor Wiadomość
Gagatek 

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 19:42   ATURI

Witam. Czy ktoś miał kiedyś ATURI - roślinę telegraf. Kupiłam kiedyś 10 nasiom. Wzeszły i mam dwie roślinki 10 centymetrowe. Nie wiem jak je uprawiać i jakich warunków potrzebują. Czy one naprawdę tak szybko poruszają listkami , bo u mnie jeszcze się nie ruszały?

Gość

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:09   

Desmodium gyrans synonimy:Desmodium motorium, Codariocalyx motorius, Hedysarum gyrans. Zwana potocznie roslina telegrafem pod wplywem fal dzwiekowych oraz szybkich zmian w oswietleniu (miganie latarka) zaczyna "poruszac" listkami. Jest to prawdopodobnie rodzaj obrony - straszenia owadow czy zwierzat aby pozostawily rosline w spokoju. Roslina jest latwa w kielkowaniu (powinno kielkowac 90%+ nasion), oraz dalej w uprawie ale nalezy pamietac, ze podloze zawsze powinno byc lekko przynajmniej wilgotne, nie nalezy dopuszczac do tego aby wysychalo miedzy podlewaniem. Roslina ma 2 rodzaje lisci rownoczesnie, wieksze lancetowate oraz male o zaokraglonych czubkach - te liscie zaczynaja sie poruszac. Przyczyna, ze nie ruszaja sie to prawdopodobnie wina sprzedawcy - moze ci sprzedal co innego i skasowal od 10PLN za 10 nasion do 4PLN za 1 nasiono.

Gagatek 

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:21   

ZAPłACIłAM 2,90 ZA DWA NASIONA. CENA NIE TAKA STRASZNA. Z TEGO DRUGIEGO RODZAJU LIśCI ( TYCH MNIEJSZYCH) JEST DOPIERO DWA. JAK POPATRZę NA NIą RANO TO MA INNE ICH UłOżENIE NIż PO KILKU GODZINACH , WIęC MOżE SIę RUSZA ALE BARDZO POWOLI.

Betrix

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:31   

Ciekawa roślina nie słyszałam o niej. Czy jej liście są trujace? Chciałabym taką kupić ale mam małe dzieci muszę wiec być pewna, że nie ma zagrożenia.

Gagatek 

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:34   

TEJ ROśLINY CHYBA NIGDZIE NIE MOżNA KUPIć, JEDYNIE JEJ NASIONA. NIE WIEM CZY JEST TOKSYCZNA, ALE SłYSZAłAM żE HERBATKA Z NIEJ MA WłAśCIWOśCI PODOBNE DO NIEKTóRYCH NARKOTYKóW.

Betrix

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:35   

A no to ja posiadaczką tego cudeńka nie będę, żadnych takich.

Gagatek 

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:38   

To co napisałam to tylko powtarzanie forumowych plotek ,sama nie próbowałam :lol: . Ale jakby dziecko coś takiego zjadło to chyba nie byłoby dobrze.

Winiar

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 14:48   Mam problem...

Witam! Mam już roślinkę od jakiegoś czasu i bez kitu rusza listkami, fajnie to wygląda :D , ale od niedawna dostała brązowych plamek i się one rozprzestrzeniają :cry: . Czy ktoś może wie co to może być?
Pozdrawiam!

Gagatek 

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 15:11   

Ja miałam siewki takie po 15 cm. Wszystkie padły. Też dostały plamek. To jest choroba grzybowa. Dodatkowo ona ma bardzo wrażliwe liście na słońce. Moim w odejściu pomogłam opryskiem od mszyc.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 15:42   

Zamiast opryskać oblała. Prawda czy fałsz?

Odpowiedz do tematu