Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Calla
Autor Wiadomość
asiazett 

Wysłany: 17 Listopad 2006, 23:10   Calla

Drodzy moi kochani...

Czy ktoś może udzielić mi wskazówek jak pielęgnować kallę?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 18 Listopad 2006, 09:53   

Ona u ciebie teraz kwitnie?

asiazett 

Wysłany: 18 Listopad 2006, 10:06   

Kwitła pięknie jak ją kupiłam. Zaraz potem jak ją przyniosłam do domu to kwiatki padły. A potem sukcesywnie po kolei wszystkie liście. :(

Jak wszystkie opadły to zaczęły puszczać nowe :) ALE rosły w tępie żółwim, a wczoraj zauważyłam, że i one padają :( Fatk - przestawiłam je ostatnio na parapet - może to dlatego... Ale i tak chyba nie było mu u mnie dobrze - no to zastanawiam się dlaczego? Może go przelałam? Jakie warunki calla mieć powinna, żeby było jej optymalnie?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Listopad 2006, 08:28   

Skor wszystko padło to zaprzestań podlewania i przesusz ziemię. Następnie wyjmij ją z doniczki i oczyść kłącze. Jeśli zobaczysz jakiś zgniły kawaałek to odkrój go ostrym nożem, a ranę zasyp węglem medycznym pokruszonym. Przetrzymaj tak samo kłącze do końca lutego w jakimś chłodnym miejscu (może być piwnica). w lutym posadź do doniczki i normalnie zacznij uprawę. Jak dobrze będzie szło to w maju masz kolejne kwiaty. Po przekwitnięciu ;iście będą karmiły kłącze więc musisz podlewać i dokarmiać do czasu aż liście zaczną zasychać wówczas będziesz systematycznie ograniczać podlewanie, aż do całkowitego zaschnięcia liści.

asiazett 

Wysłany: 19 Listopad 2006, 10:23   

No tak na razie zrobiłam - wyciądnęłam te bulwki z ziemi - rzeczywiście była bardzo wilgotna. Nic wprawdzie jeszcze nie pogniło, ale sama się dziwiłam :roll:

Czy w takim razie obrót spraw mojej calli był naturalną koleją rzeczy? Czy też może rzeczywiście coś zrobiłam nie tak? Czy taka akcja przesuszania bulw przez zimę odbywa się standardowo co rok, czy to efekt np. przelania :?:

Dziękuję Zoe za dokładne wskazówki :) - co ja bym bez Ciebie... :shock:

Ela G.

Wysłany: 19 Listopad 2006, 13:15   

:D Tak, tak - nasza Zoe jest niezastąpiona
chylę przed nią czoła...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Listopad 2006, 13:51   

Jak wszystkie rośliny tropikalne przechodzą okres spoczynku w porze suchej, czyli kiedy przez kilka miesięcy nic nie leje. Ponieważ wówczas w nocy temperatura na sawannach i stepach spada w okolice kilku stopni to dlatego bulwom takim należy zapewnić podobne warunki by mogły przejść okres spoczynku.

Każda roślina ma zakodowany okres spoczynku i dzieli się on na 2 okresy.
1)tzw. okres bezwzględnego spoczynku. Wówczas nie ważne jakie panują warunki roślina wyhamowuje procesy życiowe.
2) tzw. okres względny i tu okres spoczynku zależy głównie od temperatury i wilgotności.

Przykładem może niech będzie popularna forsycja. Jeśli utniesz gałązki w grudniu nic z nich nie otrzymasz(może z wyjątkiem tego roku, bo czorci jedyni wiedzą kiedy rośliny wejdą w okres bezwzględnego spoczynku). Jeśli już to zrobisz w styczniu czy lutym to gałązki zakwitną bo skończył się u niej okres bezwzględnego spoczynku a to że nie wybija na dworze w pąki jest spowodowane zbyt niską temperaturą.

Twoja Kalla była pędzona i sztucznie preparowana, na pewno zalana bo normalnie okres od końca kwitnienia do początku obsychania liści trwa około 3-4 miesiące.

Ela G.

Wysłany: 25 Listopad 2006, 18:45   

:D Kupiłam dzisiaj w markecie bulwki kalli. Czy trzeba je przechować do wiosny- a one już puszczają łodyżkę? Co robić ?
Zoe - wspomóż kochana radą./

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Listopad 2006, 19:56   

Elu nie ma rady trzeba je posadzić bo ukazał się już zielony pąk. Dopóki jest niewielki i biały można spowolnić wzrost wynosząc bulwy do chłodnych pomieszczeń.
Daj dość dużą 15 cm doniczkę na każdą bulwę.
Z takiej niewielkiej bulwy uzyskasz co najwyżej 1max. 2 kwiaty. Jak przekwitnie dalej hoduj, dokarmiaj i staraj się jak najdłużej utrzymać zielone liście. Jesienią wyjmiesz bulwę 2-3 razy większą o wielu potencjalnych pąkach. Przechowasz w chłodnej piwnicy i w zależności kiedy będziesz chciała kwiaty będziesz sadzić do donicy w końcu marca (jak cannę) albo w maju bezpośrednio do gruntu. Roślina w gruncie oczywiście lepiej się rozrasta ma więcej kwiatów, ale kwiaty w zależności od przebiegu pogody około lipca, no i szybko tracą atrakcyjny wygląd przy opadach. Doniczkę zawsze można schować jeśli deszcz jest w czasie kwitnienia.

Tak więc prawdziwy efekt uzyskasz dopiero w przyszłym roku.
Do handlu kieruje się bulwy i cebule stosunkowo niewielkie(ekonomi w produkcji) , dlatego ten pierwszy sezon poświęcić musimy na wychodowanie bulw takiej wielkości by następne kwitnienie było naprawdę satysfakcjonujące.

Ela G.

Wysłany: 25 Listopad 2006, 23:10   

Dziękuję bardzo za informacje. Miałam kilka lat temu kolorowe kalle, ale zostały po nich tylko kartoniki z opakowania, a kwiaty dałam koleżance po roku uprawy/ jak mi się zaczęły podobać tylko czerwone kwiaty :wink: /

Czas zatoczył koło, bo znowu mnie interesuję różne kwiaty...

Odpowiedz do tematu