Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chińska róża część 1
Autor Wiadomość
kasia 

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 09:33   

czasem roza reaguje tak na ukorzenianie lub na przesadzenie i uszkodzenie korzeni,nie podlewaj za wiel,to pomoze jej wykształcic korzenie,moze wloz ja w jakas torebke foiowa by nie wyschła

Bella

Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 01:11   

ja rozmnazam hibiskusy odrywajac galazke i do wody albo bezposrednio do ziemi, tez rosnie

Petra 

Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 01:13   

Może niestabilna hybryda, albo rzeczywiście szczepiony przez zbliżenie ale przez producenta.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

szuani

Wysłany: 28 Listopad 2006, 23:03   

Witam, skorzystam z otwartego watku i zadam pytanko dotyczace hibiskusa (rosa sinensis - przeczyalam inny watek i precyzuje nazwe ) :lol:
Mama dostala taki jeden w maju, bardzo ja polubil, kwitnie caly czas. Właściwie jak jeden rzut pąków przekwita to już następne są widoczne. Potem tydzień lub poltora rosną, kwitną opadają a następne już widać. Teraz znow ma nowe paki. NIe zeby nas to nie cieszylo :D Ale roslina tez kiedys powinna odpoczac. Czy dalej ja nawozic, czy przestac? Czy zmuszac ja jakos do odpoczynku przestajac dawac nawozy czy czekaz az sama zdecyduje??

kasia 

Wysłany: 29 Listopad 2006, 07:52   

powinnas ja przestac nawozic,roslina powinna odpoczac gdy ma mniej swiatla-czyli w zimie,powinna miec troszke chłodniej,nadal jasno i podlewana bez nawozu,za 1,5 miesiaca mozesz zaczac podlewac z 10 % roztworem nawozu
Dziwi mnie ze roslina nie przestala kwitnac-moja zrobiła sobie sama przerwe w pazdzierniku i listopadzie,nie dawalam nawozow od konca wrzesnia,teraz podlewam ja woda z niewielka iloscia nawozu bo ma mnostwo pakow
Moze twoja roslina ma za ciepło?I nadal bardzo jasno?Wtedy nie przerwie wegetacji-bedzie dalej kwitła i wtedy musisz ja nawozic ale nawozem do roslin kwitnacych,jednak bedziesz miała wtedy wiosna i latem mniej kwiatow,wiec lepiej byłoby przeniesc rosline w chłodniejsze miejsce i mniej podlewac-chociazby nie ogrzewany pokoj :D

szuani

Wysłany: 29 Listopad 2006, 08:39   

Dziekuje serdecznie za ekspresowa odpowiedz :D
Zaraz przekaze informacje Mamie :)

klaudia 29 

Wysłany: 29 Listopad 2006, 21:20   

Jestem na tym forum pierwszy raz.Na początek serdzecznie wszystkich witam i pozdrawiam.Co do Hibiskusa mam ogromne drzewko,które hoduję od 8 lat,co prawda nie kwitnie co sezon,ale rozmnażam je co roku z sadzonek wierzchołkowych,które bez względu na porę roku ukorzeniam w naczyniu z wodą o temp.pokojowej,mam takich młodych sadzonek już kilka.Myślę,że jest to najprostsza metoda.
POZDRAWIAM.

klaudia 29 

Wysłany: 29 Listopad 2006, 22:02   

Z moich żródeł informacji i obserwacji swojej róży hińskiej liście żółkną i opadają gdy jest nieregularnie podlewana.Jednak gdy stosuję regularne podlewanie plus nawożenie,wszystko po czasie powraca do normy.Co do lepkiego nalotu-miałam też taką sytuację,był to szkodnik którego usunełam przemywając spirytusem a potem przepłukując wodą zaatakowane liście,jest to sposób pracochłonny zwłaszcza w wypadku dóżych roślin,ale uważam,że bardzo skuteczny.

kasia 

Wysłany: 30 Listopad 2006, 16:40   

musi byc jakis powod ze nie kwitie co sezon,za mało pokarmu,za mało swiatła albo za ciepło w zimie,ja mam hibiskusy od kilku lat,kwitna niezmiennie co sezon,brat odziedziczył 2 metrowe drzewko nie wiedział co to jest,kazal mu podlewac nawozem,przyciełam je,po miesiacu zakwitł,wiec cos z twoim musi byc nie tak :roll:

klaudia 29 

Wysłany: 1 Grudzień 2006, 23:11   

Myślę,że powodem jest temperatura.Moje drzewko cały rok stoi w salonie.Temperatura jest stała 21'C.Nie jestem w stanie zmniejszyć temp,a tym bardziej przestawić do chłodniejszego pomieszczenia ponieważ jest za wielka i boję się,że podczas przenoszenia mogę ją uszkodzić.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi