Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chińska róża część 1
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 5 Lipiec 2006, 21:16   

Kasiu to cos specjalnie dla ciebie, sa piekne te odmiany
http://www.logees.com/products.asp?dept=77

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

kasia 

Wysłany: 5 Lipiec 2006, 22:21   

no super ale ceny kosmiczne i zamawiac z Ameryki to mi sie nie usmiecha... 8) 8) widzialam na tych targach ostatnio czerwono-zółtego hibiscusa,powstrzymałam sie :oops: nie mam miejsca :twisted:

Meroutka

Wysłany: 25 Lipiec 2006, 22:34   pryskanie

A ja mam pytanie : ktoś napisał w jednym z postów w tym wątku, że trzeba zraszać różę chińską, ale kwiatów ani pączków nie wolno - tylko same liście. Dlaczego tak ? (pytam bo to trudne praktycznie, gdy pączki są między liśćmi). Jak często ją zraszać, i co jest ważniejsze dla niej - zraszanie czy podlewanie? Jestem nowicjuszem w dziedzinie kwiatów doniczkowych, a od paru dni mam w domu piękną różę chińską... i muszę się jak najwięcej dowiedzieć, co zrobić żeby jej tu było dobrze. Liście zaczęły żółknąć na drugi dzień pobytu :? Nie wiem dlaczego. Od czego zacząć, żeby o nią skutecznie dbać - doradźcie... :roll:

kasia 

Wysłany: 26 Lipiec 2006, 07:17   

lte liscie sie pojawiaja z wielu przyczyn: za niska wilgotnosc powietrza,przelanie,chwilowy niedobor wody.za malo lub za duzo nawozow,
propunuje jej nie zraszac,a postawic miseczke z woda pod roslina,nie nawozic,podlewac czysta woda,jak sie nic nie poprawi to znaczy ze brakuje jej jakiegos składnika nawozu,nie nawoz jej teraz bo byc moze własnie zółknie z powodu nadmiaru nawozów,jezeli dopiero ja kupilas zółknie z powodu przeprowadzki,róza podobnie jak gardenia lubi spokoj,nie wolno jej tracac i ,,za bardzo dbac o nia :oops: ja tak mialam z gardenia, staralam sie, podlewalam,nawoziłam zraszala i zaczela mi umierac,w koncu z mysla ze juz nic z niej nie bedzie postawiłam ja do kata,przeplukalam ziemie,podlewalam jak mi sie przypomnialo,no i zaczeła pieknie rosnac,nie zraszam,w poblizu stoi miseczka z woda,powodzenia zycze [/list]

Meroutka

Wysłany: 26 Lipiec 2006, 13:35   

Nie kupiłam jej, tylko dostałam kilka dni temu w prezencie - więc nie mam pojęcia co jej dawano i w jakim miejscu stała, zanim do mnie trafiła. Mam południowy pokój, jest tutaj ciepło i dość sucho (ale bardzo często wietrzę). Żółte liście oberwałam, na razie tylko jeden z pozostałych zaczyna żółknąć. Jest dzisiaj pierwszy kwiatek, a następne się szykują - różowe :) Wzięłam od mamy nawóz do pelargonii które rosną na balkonie (tak na próbę) - róża raz go wczoraj dostała i chyba jej się spodobało, mam wrażenie że odżyła. Ale zrobię tak jak napisałaś - na razie będę podlewać tylko czystą wodą i zobaczymy. Dzięki za wskazówki :) A od miseczki z wodą nie będzie ryzyka zbytniego nawilżenia ziemi ?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Lipiec 2006, 14:45   

Z tego co wiem to miseczka z wodą ma być obok rośliny, tuż przy doniczce tak by woda parowała wprost na liście.

kasia 

Wysłany: 26 Lipiec 2006, 20:10   

dokładnie :wink: [/list]

Meroutka

Wysłany: 26 Lipiec 2006, 20:26   

Dobrze wiedzieć - z taką metodą jeszcze się nie spotkałam. Dzięki wielkie. Postawiłam obok róży spodek, kolejne liście żółkną, ale jakby już mniej. Zobaczymy za parę dni :) A tak w ogóle, to ile ona potrzebuje czasu żeby się oswoić z nowym miejscem? Dni, tygodnie.....?

Dorota_Kiki

Wysłany: 29 Lipiec 2006, 21:01   Mam problem z Chińską Różą zwija liście

Witam
Mam problem z moją Chińską Różą i potrzebuje waszej pomocy.
Dostałam 2 rozsadki rok temu (małą i dużą) i zasadziłam je razem w jednej doniczce. Dość szybko obie się przyjęły.
Mała rozsada jak była mała tak jest. Ma nieduże listki, nigdy nie miała żadnego pączka, ale nie usycha i chyba ogólnie ma się dobrze.
Natomiast większa rozsada dość szybko rośnie, dwa razy miała pąki, za pierwszym razem (2), te pąki uschły a za drugim razem, (1) który odpadł i tak jakby go ktoś nożyczkami tak równiutko obciął. Brak kwitnięcia to niestety nie jest mój największy problem, mianowicie Róża zwija mi liście do spodu. Zauważyłam to po paru miesiącach od zasadzenia i jak do tej pory nie widzę żadnej poprawy.
Teraz jest wystawiona na balkon dobrze jej to zrobiło, bo znacznie urosła i wypuściła bardzo dużo bocznych gałązek, ale niestety liście dalej mi zwija.
Nawożę ją odżywką do roślin, ale na te liście to nic nie daje.
Nigdy jej nie przycinałam, ponieważ róża długo nie wypuszczała bocznych gałązek, była tylko tą jedna gałązką, którą wsadziłam do ziemi z nadzieją ze będzie pięknie rosła.
Mogę przesłać zdjęcie, jeśli Wam to pomoże.
Czekam na jakieś rady. :lol:

kasia 

Wysłany: 30 Lipiec 2006, 10:45   

zdjęcie bardzo pomoże,wiec czekamy :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi