[quote]1) czy mogę teraz ją wyjąć z doniczki, przyciąć korzenie i wsadzić do nowej ziemi? a może lepiej poczekać do wiosny?
2) w jaką ziemię sadzimy cliwię?
3) podobno cliwia nie toleruje przestawiania(niestety ten błąd też zrobiłam ) czy to prawda?
4)jak często ją podlewać? raz w tygodniu, dwa? tak jak kaktusy? jaką lubi wodę?
czego powinnam się wystrzegać? na co powinnam zwrócić uwagę.
Tropka, odpowiadam na podstawie własnego doświadczenia:
1) możesz. Ja to robię, jak ziemia wychodzi mi z doniczki, bo jest pełno młodych.
2) ja mam ją w zwykłej uniwersalnej, rośnie i kwitnie.
3)nie toleruje. U mnie stoi na południowym oknie, zwraca się do słońca, to normalne. Jak ją kiedyś przekręciłam (chciałam, żeby się "wyprostowała", nie kwitła przez dwa lata.
4). Podlewam, jak ma sucho, prawdę mówiąc bardzo sucho. Inaczej jest, jak kwitnie. Wtedy ma ziemię stale lekko wilgotną. Podlewam kranówką, ale ja mam taką wodę z kranu ze studni z poziomu 80 metrów. Takie mamy wodociągi we wsi . Pijemy wodę prosto z kranu, nie gotujemy . Woda przebadana .
dziękuję Aiszo cliwia została wyjęta z ziemi i były tam tylko same korzenie. ziemia była tylko na wierzchu. korzenie poobcinałam ,zostawiłam tylko tyle żeby było miejsce na ziemię. wsadziłam do tej samej doniczki. ponieważ ziemia była wilgotna a ja poobcinałam korzenie to dwa -trzy dni nie będę jej podlewać. wsadziłam ją do ziemi dla roślin zielonych. tylko nie wiem jak z tym podlewaniem, a może podlewać ją w podstawkę? boję się że ją przeleję. a czy żle reaguje gdy ma zbyt sucho?
jakiś czas temu rozmawiałyśmy o kliwii z allegro, nowa odmiana, żółto kwitnąca, już w moim wątku wkleiłam fotki, roślina jest naprawdę super, zdrowa, ogromna, przepiękna!
pozdrawiam
jak nie ma skoro masz internet? www.allegro.pl aukcje internetowe
i uwaga, Pan który mi sprzedawał podniósł cenę dziś widziałam wystawioną za 25 zł
pozdrawiam