Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za roślina?
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 6 Maj 2006, 10:41   

Witam
Niestety nie posiadaja juz szczawika w sprzedazy, wszysko sprzedali, ale jeszcze sie porozgladam , czasami maja w doniczkach juz posadzone .

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Maru

Wysłany: 11 Maj 2006, 15:58   

:?: :? dziwne na jednym z niemieckich forum dowiedzialam sie ze powinnam szukac pod "trawami"_ :!: :?: jak bede cos wiedziec wiecej to opisze tutaj. Swoja droga to mam w takim razie "niespotykanego" OKAZA 8) :wink:

IGA

Wysłany: 22 Maj 2006, 14:36   Jaki to kwiat?

Teraz trochę lepiej wyszło mi zamieszczanie zdjęć.
Ale problem pozostaje ten sam.
Proszę o pomoc w ustaleniu co to za roślinka, jak się ją pielęgnuje, jakich wymaga warunków, jak się ją rozmnaża itp.
IGA

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Maj 2006, 17:20   

Ja nie mam pojęcia.

Gagatek 

Wysłany: 22 Maj 2006, 21:49   

Streptocarpus saxorum (skrętnik skalny)

Kwitnie od wiosny do jesieni.Preferuje stanowiska jasne do słonecznego
Jest epifitem o ciemnozielonych, okrągłych i aksamitnych liściach. Jego niebieskolawendowe kwiaty wyrastają na długich szypułkach z kątów liści.
Utrzymuj wilgotne podłoże. Lubi lekką ziemią próchniczą.
Rozmnaża się z sadzonek wierzchołkowych.

Gagatek 

Wysłany: 22 Maj 2006, 22:00   

Jest rośliną zwisającą więc posadź ja w doniczce zwisającej. Pięknie się krzewi i niedługo będziesz miała z niej kulkę.

Gagatek 

Wysłany: 22 Maj 2006, 22:01   

Na zdjęciu jest oczywiście inna odmiana Skrętnika ale to jest to samo co twoje. :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Maj 2006, 07:05   

Powiedzcie gdzie to dostać. Bardzo mi się ten kwiatek spodobał szczególnie ten niebieski.
Gagatku Napisz czy można go na lato wystawić do ogródka.
Poszukuję ciekawych roślin które latem ubarwią monotonię pelargoniowo-begoniową a na zimę będę zabierała do mieszkania.

Gagatek 

Wysłany: 23 Maj 2006, 08:57   

Ja miałam kiedyś skrętnika o dużych kwiatach i pokroju nie zwisającym. Trzymałam go w domu. Nie wiem więc jak się zachowuje na dworze. Jest to roślina bardzo krucha więc wiatr może jej zaszkodzić. Myślę że w jakimś zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru nic by mu się nie stało. Nie wiem gdzie można kupić. Ja kupowałam bezpośrednio od producenta roślin i ta pani dała mi jednego gratis. Niestety nie sprzedają w necie więc nie dam wam namiarów. W sklepie chyba nie widziałam , ale warto szukać. Nie jest to droga roślina. Dobrze się rozmnaża z odrostów a nawet samych liści.

IGA

Wysłany: 23 Maj 2006, 11:58   

Pięknie dziękuję za te informacje. Ja kupiłam tego kwiatka 3 lata temu w kwiaciarni, ale Pani nie wiedziała, jak się on nazywa. Był przepiękną zwisającą kulą. Potem bardzo urosły mu łodyżki, były długie, ciężkie i łyse. Spróbowałam go odnowić i odmłodzić. Udało się, choć jest jeszcze mały, ale się rozrasta powoli.
Teraz już wiem, jak z nim postępować. Dzięki wielkie Agacie.
Informacja dla Zoe - ten kwiat bywa czasem w kwiaciarniach i raz go widziałam na bazarku. Kupię Ci, jak go zobaczę i jakoś prześlę lub wyhoduję swojego i za rok Ci go dostarczę.
Pozdrawiam.
IGA.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi