dziwne na jednym z niemieckich forum dowiedzialam sie ze powinnam szukac pod "trawami"_ jak bede cos wiedziec wiecej to opisze tutaj. Swoja droga to mam w takim razie "niespotykanego" OKAZA 8)
_________________ Dzieki roslina zycie jest piekniejsze...
Teraz trochę lepiej wyszło mi zamieszczanie zdjęć.
Ale problem pozostaje ten sam.
Proszę o pomoc w ustaleniu co to za roślinka, jak się ją pielęgnuje, jakich wymaga warunków, jak się ją rozmnaża itp.
IGA
Kwitnie od wiosny do jesieni.Preferuje stanowiska jasne do słonecznego
Jest epifitem o ciemnozielonych, okrągłych i aksamitnych liściach. Jego niebieskolawendowe kwiaty wyrastają na długich szypułkach z kątów liści.
Utrzymuj wilgotne podłoże. Lubi lekką ziemią próchniczą.
Rozmnaża się z sadzonek wierzchołkowych.
Powiedzcie gdzie to dostać. Bardzo mi się ten kwiatek spodobał szczególnie ten niebieski.
Gagatku Napisz czy można go na lato wystawić do ogródka.
Poszukuję ciekawych roślin które latem ubarwią monotonię pelargoniowo-begoniową a na zimę będę zabierała do mieszkania.
Ja miałam kiedyś skrętnika o dużych kwiatach i pokroju nie zwisającym. Trzymałam go w domu. Nie wiem więc jak się zachowuje na dworze. Jest to roślina bardzo krucha więc wiatr może jej zaszkodzić. Myślę że w jakimś zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru nic by mu się nie stało. Nie wiem gdzie można kupić. Ja kupowałam bezpośrednio od producenta roślin i ta pani dała mi jednego gratis. Niestety nie sprzedają w necie więc nie dam wam namiarów. W sklepie chyba nie widziałam , ale warto szukać. Nie jest to droga roślina. Dobrze się rozmnaża z odrostów a nawet samych liści.
Pięknie dziękuję za te informacje. Ja kupiłam tego kwiatka 3 lata temu w kwiaciarni, ale Pani nie wiedziała, jak się on nazywa. Był przepiękną zwisającą kulą. Potem bardzo urosły mu łodyżki, były długie, ciężkie i łyse. Spróbowałam go odnowić i odmłodzić. Udało się, choć jest jeszcze mały, ale się rozrasta powoli.
Teraz już wiem, jak z nim postępować. Dzięki wielkie Agacie.
Informacja dla Zoe - ten kwiat bywa czasem w kwiaciarniach i raz go widziałam na bazarku. Kupię Ci, jak go zobaczę i jakoś prześlę lub wyhoduję swojego i za rok Ci go dostarczę.
Pozdrawiam.
IGA.