Tak leczyła moja babcia bolące ucho. Listek geranium należy lekko zgnieść i włożyć delikatnie z samego brzegu. Bardzo rozgrzewa. Listek dodawała też do herbaty - naprawdę smaczna. Podobno dobrze mieć geranium w sypialni, poruszając wydobywają się przyjemne olejki eteryczne zdrowe na drogi oddechowe. Co na to Jagna?
Kiedyś miałam geranium, bo usłyszałam, że dobrze wpływa na zdrowie dzieci. Przyznajcie, że jako ozdobna roślinka nie za bardzo spełnia tę funkcję. A moje dzieci, jak chorowały, tak chorowały. Jak były małe. Teraz na szczęście wyrosły, ale geranium nie mam od wielu lat.
No tak myślałam, że to jest właśnie Geranium, ale że można dodać do herbaty, to mnie zaskoczyłaś dcmiel. Słyszałam, że jest trująca.
A czy znacie prawidłową nazwę "całuska"? Mam ten kwiatek u siebie, ale nic o nim nie wiem. Niestety mi marnieje. W Internecie też nie mogłam się doszukać...
Co to za kwiat?
Geranium (Pelargonium graveolens) trujący? - na pewno nie. Cytuję za TV.pl Dom i Ogród "Wywar ze świeżych liści geranium stosuje się przy chorobach żołądka, zapaleniu gardła, przeziębieniu i katarze. Geranium ma też szerokie zastosowanie zewnętrzne: przy chorobach skóry i bólach głowy stosuje się okłady z soku; na uspokojenie i poprawę koncentracji dobre są inhalacje, a na poprawę tłustej cery korzystnie wpływają napary. "