Wysłany: 22 Grudzień 2006, 08:44 co z moim fikusem
witam wszystkich moj fikus beniamin zaczyna sie dziwnie zachowywac tzn zaczyna gubic liscie od srodka tzn jest on dosyc spory wiec przez srodek wczepiony jest kijek, zauwazylam ostatnio ze liscie mu opadaja nie duzo ale jedank kilka spada, podlewam go do podstawka nie za czesto ale ma wilgotno nie wiem moze powinanm go zaczac podlewac takze do doniczki. prosze o pomoc co z nim jest?
a i mam jeszcze jeden problem dostalam od cioci duzo begonie tygrysia postawiam ja na szafie gdzie ma dosyc slonecznie wczoraj podlewajac go odpadly od niego trzy duze liscie - spadly same tak jakby je ktos ulamal - nie wiem co z nim jest?
pozdrawiam
zycze wszytskim Wesołych Świat
ania
Proszę nie podlewaj na podstawek. Nie masz wówczas kontroli czy w doniczce poniżej warstwy powierzchniowej nie zgromadził się nadmiar wody.
Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki sprawdź stan ziemi w doniczce.
Pogrzeb trochę palcami by dostać się jak najniżej(bo rozumiem, że fikusa nie możesz wyjąć z doniczki). Jeśli jest tam mocno wilgotno wstrzymaj się z podlewaniem. W tym czasie rośliny lepiej znoszą przesuszenie niż zalanie.
To samo zrób z begonią.