Wysłany: 27 Luty 2007, 04:59 Coś dla początkujących
Chociaż wokół same wygi ogrodnicze to pozwalam sobie podrzucić roślinkę dla początkujących :
- łatwa w rozmnażaniu /bez problemu ukorzenia się w wodzie/
- łatwa w uprawie / wystarczy jej zapewnić trochę światła i dużo wody/
- i na dodatek ładnie się prezentuje / proszę spojrzeć jak wygląda nawet na białym tle a co dopiero gdyby ją postawić na ciemnym meblu /
PS. Trzykrotki można także uprawiać w akwariach, jako rośliny wodne.
Moja propozycja tajemniczo przewędrowała z 'Rośliny tropikalne' na 'Parapeciarze'.
O ile dobrze pamiętam trzykrotki porastają podłoże w lasach tropikalnych.
Natomiast na parapety (nawet na te północne) ich nie polecam, bo są zbyt długie;
Praktycznie większość naszych roślin parapetowych ma swoje korzenie w tropikach lub na południu kontynentu. Na razie dopóki istnieje ten podział przyjęłam założenie, że w tropikach piszemy o roślinach trochę mniej u nas zadomowionych. Ten podział jest trochę sztuczny, ale przymierzam się do pewnych zmian .
Dzięki za wyjaśnienia. Pojmowałem nagłówki zbyt dosłownie.
I mówiąc szczerze cieszy mnie, że to Forum 'żyje' - to znaczy ciągle jest ulepszane.
Sądzę, że również ta zapowiedziana zmiana wyjdzie wszystkim tylko na dobre.
Wstawiłem doniczkę z trzykrotką do dużego słoja i podnosiłem jej poziom wody w słoju o 2 cm co 3 dni aż znalazła się pod wodą. Wtedy przesadziłem do akwarium...i rosła.