Cytryna musi miec stale wilgotne podłoże ale nie przelane . Ziemia lekka przepuszczalna . Zraszaj ja codziennie najlepiej . I postaw w słonecznym miejscu .
Zanim podlejesz cytrynkę to włoż palec do ziemi jak najgłębiej możesz i sprawdź wilgotność podłoża . Jezeli ma za mokro odczekaj. Plus minus 2 razy w tygodniu ale sprawdź zawsze . Pozdrawiam Iwona
Witam,odświeżę temat może KTOŚ poradzi.Przesadziłam cytrusy w ziemię dla cytrusów w trochę większą doniczkę no i się zaczęło liście schną,wyczytałam w "mądrej" książce że może brak żelaza dla tak małych roślinek więc rada-kupić chelat żelaza,rozcieńczyć z wodą i pryskać.Co znaczy chelat??dołączę zdjęcie na którym widać początki,teraz jest gorzej.Pozdrawiam
Posłuchaj, w ziemi nie tyle brakuje żelaza ile jest ono niedostępne bo kwasowość ziemi jest nie taka jak trzeba. Wiesz co kup ziemię uniwersalną(bo do cytrusów to pierwsze słyszę). I jak najszybciej ponownie przesadź roślinki. Może uda ci się je jeszcze uratować.
Od niedawna mam cytrynkę skierniewicką.Wszystko jest w porządku.Roślinka dużo kwitła, po czym zawiązała cztery owoce, których jak dotąd nie zamierza się pozbyć.Dodam, iż cytrynka ma ok 40 cm i 22 liście.
Czy powinnam usunąć trzy owoce żeby była w stanie utrzymać choć jeden, czy też poczekać, co sama zdecyduje?
Pozdrowionka