Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy to cissus?jaki?
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 10 Kwiecień 2006, 20:03   

Parthenocissus striata hybryd. Też to znalazłam w OBI.

kasia 

Wysłany: 21 Czerwiec 2006, 16:41   

moim cissusom troche sie podrosło,a jeden z nich choc ma jasno wypuszcza długachne pedy o malych lisciach,,ale z czasem liscie rosna wieksze i wieksze :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Czerwiec 2006, 17:37   

Przyznam, że tak rosącego cisusa nie widziałam. Najprzód metr małych listeczków, a później ich rośnięcie.
W ten sposób zarosną ci pół pokoju. Skracaj je do rozsądnych rozmiarów.

kasia 

Wysłany: 21 Czerwiec 2006, 17:39   

koncowki dzis przyciełamw sumie chce by mi stworzył cos na ksztalt firanki zwisajacej z regału,narazie sie ciesze ze rosnie,a potem bede sie martwic :lol:

Monia123 

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 00:10   

Kasiu, jak tam Twoje cissusy? Piękne były na ostatnich zdjęciach. Ja też bardzo lubię pnącza. :D Z cissusów mam trzy: rombolistny, antarctica i taki najbardziej popularny (nie pamiętam nazwy). Marzy mi się antarctica "discolor", ale nigdy nie widziałam w sprzedaży, tylko na zdjęciu w książce. :( Mam cztery odmiany scindapsussa, kilka bluszczów, a przyszłości chciałabym mieć kolekcję jakiś oryginalnych passiflor.

kasia 

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 08:21   

jednego cissusa zjadły przedziorki jak byłam na urlopie :cry: zajmowała sie nim kolezanka i niczego nie zauwazyła,nastepnego przelała i zastałam opadniete liscie i gołe łodygi,ahh dwa zmarnowały mi sie w ciagu dwoch tygodni nieobecnosci,coz chciało mi sie na urlop jechac :roll: wsciekła byłam ale juz mi przeszło,tego kolorowego cissusa widzialam w Niemczech w sprzedazy,ale jakos tak niewyraznie wygladał :?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 09:19   

Czyli teraz nie masz żadnego?

kasia 

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 09:30   

no niestety,jak sie zaopatrze w jakies sadzonki to wsadze je do hydroponiki 8) hoje i ficus pumila,skrzydłokwiat,zamioculcas oraz draceny rosna w niej super,ani nie mam szkodnikow,a na czas urlopu wlewam do poziomu max i mam spokoj na dwa tygodnie :D Dobrze ze innych mi nie przelano,storczyki zabroniłam wogole podlewac,hoje tylko raz i to minimalnie,tego sie trzymaly,rosliny przetrwały zdrowo,oprocz cissusow :cry: do tego był listopad,chlodno i ciemno :roll:

Monia123 

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 23:03   

No to współczuję Ci, Kasiu, z powodu cissusów :( . Mojego rombolistnego też niedawno przelała mi mama i teraz go próbuję reanimować :?
W moim ulubionym sklepie (nota bene czynnym 24h/dobę 7 dni w tygodniu) dowiedziałam się, że bywa u nich cissus antarctica discolor w wysokości 1,80 m na pałąku w cenie... :oops: 192,- zł. Sprzedawca pocieszył mnie jednak, że ponieważ nikt go nie kupuje to prawie zawsze trafia do "hospicjum" czyli tam skąd kupiłam moją gardenię czyli do przeceny. Stwierdziłam wobec tego, że ja takim niedrogim pacjentem chętnie się zaopiekuję :D . Jak go upoluję, to się pochwalę. :wink:

Odpowiedz do tematu