Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drzewko bonsai
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 12 Sierpień 2006, 15:16   

Wydaje mi sie ze bonazi zostal ztobiony z jakiejs roslinki ogrodowej. Powinien miec stale wilgotne podloze i stac na zewnatrz, na balkonie, powinno sie sprawdzic czy nie ma pajeczynki bo moze ma przedziorki.
Profilaktycznie opryskac srodkiem owadobujczym.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Famelia 

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 15:03   

Oto co dostałam - myślałam, że to mirt, a to serissa cuchnąca

brzmi groźnie :twisted: a i w utrzymaniu podobno jest niełatwa.
Aż się przestałam cieszyć (myślałam, że ukształtuję ją w super drzewko, a to podobno jest jedna z bardziej kapryśnych roślinek)
Jakieś porady?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 15:15   

Możesz spróbować nadać temu jakiś bardziej fikuśny kształt.

Masz dobrą rękę i na pewno ci się uda.

Famelia 

Wysłany: 13 Grudzień 2006, 21:38   

Specjaliści bonsai'owi polecili mi najpierw zapewnić roślince warunki odpowiednie do rozwoju, a potem formowanie. Moja niecierpliwość została wystawiona na próbę.
Aha - moje "bonsai" to masówka kupiona w markecie, więc tak naprawdę jest to MARKETSAI. Słodka nazwa :wink:

Podobno zwykłe grubosze świetnie dają się formować (przez uszczykiwanie)

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 13:05   

Agnieszka fantastyczny neologizm.

Famelia 

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 15:25   

Zoe napisał/a:
Agnieszka fantastyczny neologizm.

Moja wrodzona uczciwość oraz wyuczona przyzwoitość każą mi się przyznać - to cytat zaczerpnięty z forum bonsai :oops:
Przywłaszczanie sobie cudzych własności intelektualnych to też kradzież :oops:

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 18:18   

Więc nie przywłaszczasz tylko upowszechniasz.

bascha

Wysłany: 15 Grudzień 2006, 16:20   

Serdecznie witam wszystkich milosnikow roslin, kwiatow.ja rowniez jestem wielka milosniczka kwiatow. zaczynamod bonsai bo tez mam 3 rosliny z tego rodzaju. mam podobne klopoty z nimi jak czesc osob.nie wiem co to za drzewko bo odpadly mu wszystkie liscie.Pozostale 2 maja sie dobrze. kupilam specjalna odrzywke do bonsai i moze go uratuje. postaram sie zrobic fotke i ja wkleic ale nie wiem czy uda sie komus go rozpznac.
ciesz sie ze trafilam na wasze forum i moge sie wiele dowiedziec a w razie klopotow prosic o pomoc. :)

bascha

Wysłany: 16 Grudzień 2006, 17:51   

przedstawiam moje bonsai 2 znich maja sie dobrze ale jeden znich niestety wyglada dosc marnie.nie wiem co mu sie staloTego ostatniego przywiozłam kilka dni temu. O reszte dbali moi domownicy. podlewajac je regularnie.

A to teb bidaczek...

aiszo 
Moderator

Wysłany: 16 Grudzień 2006, 20:52   

Pierwsze nie wiem.Drugie to chyba wiąz chiński drobnolistny.Podobno trudny w uprawie.Od pół roku próbuję utrzymać go przy życiu ( to jest prezent mojej córci). Co 2 ,3 tygodnie zaczynają mu żółknąć liście, wtedy za radą innych forumowiczów wkładmy go do miski z wodą, czekamy, aż przestaną wydobywać się bąbelki powierza i wyciągamy go. Potem jest ładny 3, 4 tygodnie. Wmiędzyczasie oczywiście go podlewamy.Ponieważ doniczkę ma dość małą, sądzimy, że to podlewanie nie jest dostateczne.Może odezwie się ktoś kompetentny. Ja tylko opisuję moje doświadczenia.
A teraz "odwalę" coś za naszych kochanych moderatorów. Widzę,że korzystasz z fotosika.Wklej tak zwane miniaturki.Po zapisaniu zdjęć pod każdym zdjęciem jest coś takiego jak "pobierz pozostałe kody". Naciśnij to. Zamarkuj drugie od góry .Naciśnij prawy przycisk na myszce pojawi sie kopiuj.Naciśnij. Wejdż na forum. Naciśnij prawy przycisk na mysze - wklej.Żeby zdjęcia się nie "zlewały" między jednym i drugim zrób 4 spacje.

Odpowiedz do tematu