Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Egzotyki w strefie 6a
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 21 Maj 2007, 10:19   

Inne drzewka owocowe też planujesz? Jak myslisz oliwka by się udała? :roll:

Pozdrawiam :)

Wojciech 

Wysłany: 22 Maj 2007, 10:40   

Na razie nie. Widziałem spore drzewa oliwne w Genewie, ale tam w zimę jest ciut cieplej. Natomiast mam inne plany. Niedawno zasadziłem Washingtonia Filifera oraz Phoenix Canariensis (3 sztuki) i to jest moje największe wyzwanie na najbliższą zimę. Zastanawiam się jeszczeczy nie spróbować przezimować w gruncie cycasa.

Tak czy inaczej za kilka miesięcy będę miał niezłe wyzwanie aby wszystko zabiezpieczyć przed mrozem :lol:

Moi sądziedzi już teraz na mnie dziwnie patrzą :shock:

Pozdrawiam

tellerka 
Moderator

Wysłany: 22 Maj 2007, 11:06   

Nie przejmuj się sąsiadami tylko rozwieś hamak ... kolorowy drink z parasolką... :cool: , niech zazdroszczą zza płota.

Może zamiast pojedynczo zabezpieczać postaw szybko jakąś oranżerię nad nimi? :mrgreen:

warsawyak

Wysłany: 22 Maj 2007, 19:58   

Z waszyngtonią to już przesada (Z8), a daktylowiec to już w ogóle kosmos (Z9!). No ale są w Polsce tacy zawodnicy, którzy trzymają w gruncie kordylinę (p. Grzywaczyk ze Śremu).

Proponuję zajrzeć na forum Oleandra. Tam zrobi Pan furorę.

Wojciech 

Wysłany: 23 Maj 2007, 09:39   

Z waszyngtonią to już przesada (Z8), a daktylowiec to już w ogóle kosmos (Z9!).

Też tak myślałem, ale po kilkukrotnym przeczytaniu książki "Palms won't grow here..." myślę że warto spróbować. W sumie dopóki nie spróbuję to się nie przekonam.

Moim zdaniem opuncja w gruncie to też przesada ale jakoś zimę przetrwała.

Pozdrawiam,

Wojciech 

Wysłany: 23 Maj 2007, 09:42   

[quote="tellerka"]Nie przejmuj się sąsiadami tylko rozwieś hamak ... kolorowy drink z parasolką... :cool: , niech zazdroszczą zza płota.

Może zamiast pojedynczo zabezpieczać postaw szybko jakąś oranżerię nad nimi? :mrgreen:

Na razie sądziedzi patrzą i nic nie mówią (przyajmniej do mnie :lol: ), ale myślę, że po cichu zastanawiają się czy ten z palmami obok nich jest zdrowy na umyśle :mrgreen:

Co do oranżerii to nie da rady niestety bo musiałbym zadaszyć całą działkę jakieś 400m2.

Przy okazji podeślę zdjęcia jak moja palma była zabezpieczona w zimie.

Pozdrawiam,

tellerka 
Moderator

Wysłany: 23 Maj 2007, 10:22   

Wiesz co.. wszyscy 'zakręceni pozytywnie' zazwyczaj spotykają się z jakimś tam zdziwieniem... Zdecydowanie siedzenie przed tv i oglądanie seriali jest dla wielu ludzi bardziej 'normalne' niz wkladanie wysiłku w jakąś swoja pasję.... niestety.

Nawet nie wiesz jakich ja komentarzy wysluchiwałam gdy leżałam w trawie godzinami nad jakimiś robalami ;)

A swoją droga, widziałeś moja dziką przyrodę w Kawiarence? :cool:

Wojciech 

Wysłany: 23 Maj 2007, 20:55   

NIestety nie widziałem, ale aż wstyd się przyznać :oops: ale nie wiem o jaką kawiarenkę chodzi?

Lila2006 

Wysłany: 23 Maj 2007, 21:01   

Jest taki dział na naszym forum "Kawiarenka" a tam temat Tellerki "Moje zdjęcia-dzika przyroda". Warto odwiedzić, goraco polecam :wink:
Choć ostatnio nasza Tellerka trochę się leni i wcale nowych zdjęć nie dodaje :evil:

Wojciech 

Wysłany: 23 Maj 2007, 21:04   

Oczywiście, nie omieszkam zajrzeć.

Odpowiedz do tematu