Wysłany: 23 Maj 2006, 11:11 ficus_benjamina_liście
witam! mój ficus ma rok, rośnie bardzo ładnie, puszcza całay czas nowe liście. Ale niektóre z nich są na brzegach popodwijane pod spód, zwijają się po prostu. Nie mam pojęcia czego to jest oznaką. Myślę że światła nie ma za mało.
A drugie pytanie czy mogę z niego zaszczepić nowe rośliny, czy nie jest za młody?
Zwijanie liści może być przyczyną żerowania jakiegoś owada lub gąsiennicy. Urwij takiego liścia i go rozłóż. Obejżyj go dokładnie najlepiej pod lupą.
Postaw go w miejscu gdzie nie będzie na bespośrednim słońcu. Może po przestawieniu zgubić liście bo benjamin jest na to bardzo wrażliwy.
Oczywiście że możesz z niego pozyskać zaszczepki. Musi mieć około 15/20cm. Najlepiej ukorzeniają się sadzonki wieszchołkowe. Trzymaj pęd w wodzie w bespośrednim słońcu - wtedy najszybciej będzie miał korzenie.
Przycięcie rośliny sprawi że pobudzisz go bardziej do wzrostu i będzie gęstniał.
Bardzo dokładnie oglądnij spodnią stronę liścia. Jak masz lupę to jej użyj.
Mogą tam być małe a właściwie bardzo małe pajęczaki. Które jak komary wysysają soki liść się zwija. Jeśli zasychają brzegi liści i liście się podwijają to jest to sygnał zbyt suchego powietrza lub braku potasu w glebie.
Szczepkę się robi z małego pędu oderwanego od rośliny matecznej z tzw. piętką, czyli kawałkiem zdrewniałej łodygi. Trzeba trzymając pęd od którego chcesz pobrać sadzonkę energicznie lecz z wyczuciem oderwać pęd boczny, wówczas na końcu sadzonki będziesz miała trochę zdrewniałek ładygi matecznej. Teraz włóż to do ukorzeniacza dla roślin zdrewniałych i do ziemi. Doniczkę przykryj słoikiem i pod słoik podłóż patyczek dla dostępu powietrza. Sadzonkę trzymaj w widnym miejscu lecz z dala od słońca. Sygnałem ,że zaczyna się ukorzeniać będą młode listki.