Zoe - myślisz, że nie wszyscy przesadzają?
Ja jakoś nie mogę mieć kwiatka "oryginalnie" posadzonego. Zwykle w ciągu 1 doby przesadzam, jak mam doniczkę i ziemię to od razu przesadzam i zwykle rośliny są albo w błocie, albo w pustyni
Ewalukas - Ojj, własnie patrzyłam na zdjęcia Fikusa dębolistnego. I to nie jest ten! Mam zupełnie inny. Nie wiem jaka to odmiana, ma gładkie małe listeczki.
Niepotrzebnie tutaj zaśmiecam ten temat. Już mnie nie ma.
Więc jakiego masz? Małe listki to może miec beniamin, pumila, deltoidea...no inne mi się nie kojarzą Zobacz jakiego masz i poczytaj o pielęgnacji, może coś źle robisz?
ewalukas, uwierz mi, że Zoe ma rację! Ile razy można powtarzać to samo!!!????. Zoe i tak jest cierpliwa. A może trzeba zachęcić innych do czytania tematów? Pokazać Ci, jak niektóre osoby wpadają na Forum i natychmiast żądają odpowiedzi? Albo nie chce im się przeczytać paru stron??? Daję przykład, jeden z niewielu:
"Całe 12 stron? Nie, nie dziękuję bardzo. Widocznie nie wtrafiłam tam gdzie trzeba i bęc."
Jesli chodzi o przesadzanie roślin zaraz po kupieniu, to muszę przyznać, że nie wiedziałam, że tak się robi. Oczywiście moja ignorancja nie może mnie usprawiedliwiać, ale dopiero zaczynam interesować się roślinami tak na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość.
Fikus beniamin nie może mieć za mokro, najlepiej go podlewać jak ma zupełnie sucho, na popiół, ja moje beniaminy podlewam max 2 razy w tygodniu, ale to w upały, teraz jak chłodniej podlewam 1 x w tygodniu, za to każdego dnia zraszam. Nie lubią przestawiania, więc znajdź mu stałe jasne miejsce, ale nie bezpośrednie słońce.
Może gubić liście, bo może ma za mokro? Jeżeli dodatkowo jest zwiędnięty to stawiam na przelanie. Przerabiałam to Zdawało mi się, że jak ziemia przeschła to należy od razu podlać i przelałam. A jak widziałam, że więdnie to znów podlewałam, bo przecież więdnie bo ma za sucho, i tak w kółko. Na szczęście w porę się dowiedziałam o pielęgnacji i udało mi się go uratować.
Dotknij liście, jakie są w dotyku? Jeżeli takie papierowe to wcale nie "normalne" jak powiedzieli w kwiaciarni. A jeżeli normalne są liście, to faktycznie może tak reagować na zmianę miejsca.