W dotyku nie są papierowe. Ma ładne, lśniące listki i na szczęście nie jest zwiędnięty.
Podlewamy go raz na tydzień, a codziennie zraszamy. Czy to dobrze, że zraszamy, może od tego mu opadają listki? A może po prostu jest "zestresowany" i musi sie przyzwyczaić do nowego miejsca?
Mam w domu nowego fikusa zakupionego już dość sporego.
Na obrzeżach liści ma białe kropeczki. mam pytanie czy to jakaś choroba (pod lupą to nie żyjątka) czy to normalny wygląd liści?
Nie wiem o jakim fikusie mowa u pankosi, ale u mojego beniamina jest to samo. Liście na brzegach mają regularne kropokowane linie. Wygląda to tak, jakby były ponakłuwane szpilką i te kropki są białe. A mój beniamin należy do tych z dużymi liśćmi, a roślina mateczna ma dokładnie to samo. Nowe listki tego nie mają, ale jak dorastają do wielkości pozostałych to się to robi.
i u mnie biało-zielony nie ma, a może po prostu nie widać, przez biały kolor liści?
A co do baroka - na razie wypuszcza ciągle młode listki, które są małe i może jeszcze te kropki się nie porobiły?
Wygląda na to, że taka uroda tych fikusików