Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fikus dębolistny ;)
Autor Wiadomość
felka-4

Wysłany: 28 Sierpień 2006, 15:42   fikus dębolistny ;)

witajcie. potrzebuje porady. czy fikus debolistny jest szkodliwy dla zdrowia?? jezeli wiecie to prosze dajcie znac. dzieki

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2006, 07:46   

Pierwsze o tym słyszę.
Wiele lat temy była nagonka na różę chińską, że wydziela dodatnie jony niekorzystne dla człowieka.
To jest prawdą, tyle tylko że zwykła wykładzina na podłodze wydziela 100 tys. razy mocniejsze jonizowanie dodatnie, a nikt z wykładzin nie rezygnuje, nie mówiąc nic o tapetach, farbach i całej tej chemii która nas otacza.
Zachowaj dystans do wszystkich takich rewelacji.

asjabc 

Wysłany: 29 Sierpień 2006, 11:01   

Ja kiedyś też coś słyszałam o "złych" jonach fikusów. Rzekomo szkodliwych dla naszego zdrowia. Jednak idąc ulicą pełną samochodów, nasze zdrowie cierpi znacznie bardziej.
Ja się tym nie przejmuje i hoduję sobie dalej moje fikusy:)

amidala 

Wysłany: 29 Sierpień 2006, 18:07   

Uważam, że wszystkie informacje na temat "szkodliwosci", "rakotwórczości" i tym podobnech właściwości wszelkich roślin to bujda na resorach. Nagonka na różę chińską powstała, bo w pewnym gabinecie lekarskim wywieszono na jednym egzemplarzu "roslina szkodliwa dla zdrowia". W rzeczywistości chodziło o to, żeby pacjenci nie zrywali szczepek(na pewno ktoś z forumowiczów słyszał tę historię). W ten sposób rodzą sie plotki. Krzywdę można zrobić sobie jedynie zjadając trującą roślinę.

KaRo

Wysłany: 29 Sierpień 2006, 22:39   

Masz rację Amidalo!Czemu ludzie wymyslają takie bujdy? :x

amidala 

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 10:44   

Na obronę fikusa powiem jeszcze tylko, że kiedy NASA prowadziło badania nad zdolnościami roślin doniczkowych do oczyszczania powietrza, to fikusy znalazły się w czołówce. Co prawda i tak wynik badań był taki, że aby poważnie oczyszczać powietrze na stacji kosmicznej, trzeba by w kosmos wysłać cały las, to jednak co nie zaszkodzi na wachadłowcu, nie zaszkodzi w domu.

Lambada 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 15:17   

Mam fikusa od niedawna i jak na razie nic mu się nie dzieję. Oczywiście gubi liście, ale w kwiaciarni powiedziano, że jest to normalne. Od czasu do czasu zraszamy koronę i jest całkiem dobrze. :)

ewalukas 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 20:20   

Ja mam fikusa lirolistnego od czerwca, też z kwiaciarni, nie zgubił ani jednego liścia, właśnie wypuścił jednego nowego - już jest wielkości pozostałych :lol:

Lambada 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 20:26   

Oo, czy to znaczy, że mam się martwić tym gubieniem liści? :neutral:

ewalukas 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 20:39   

Nie wiem czy masz się martwić czy nie...Dla mnie to jest mało normalne, zwykle jak mi kwiat z kwiaciarni gubił liście to padał. A to, że w kwiaciarni tak mówią to dla mnie trochę...hm...normalne, bo przecież nie powiedzą Ci, że albo nie dbali, albo był chory, albo jeszcze co. Zresztą ja się sparzyłam na kwiaciarniach i kwiatów tam nie kupuję. Mojego fikusa dostałam od koleżanki, ale kupiła go w kwiaciarni. Jedyny liść, który zgubił to ja oberwałam - taki przy ziemi był zalany i zgnity.
A i ja nie zraszam fikusa, bo podobno tego nie bardzo lubią. Tzn nic im się nie stanie jak od czasu do czasu się zrasza, ale ogólnie można nie. Jedyne co robię to myję pod prysznicem jak w kurzu jest. Ale ja tylko mogłam tak słyszeć :wink:
Być może reakcja Twojego fikusa to jest na zmianę warunków.

Zresztą tak sobie myślę, czy my mówimy o tym samym fikusie. Może dla Ciebie dębolistny to inny? Bo jak piszesz, że gubi liście, to albo jest łysy - bo zwykle te z kwiaciarni mają parę liści na krzyż, albo był bardzo duży, albo może nie lirolistny :wink:

Odpowiedz do tematu