Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GARDENIA
Autor Wiadomość
wiktoria

Wysłany: 28 Luty 2006, 22:17   

Kasiu jak najbardziej masz racje forum polega na dialogu, a nie monologu w dodotku miedzy ludźmi ktorzy rzekomo znaja sie na roślinkach lub mają jakies wątpliwości na ich temat...na innych forach funkcjonuje miły ktoś-Administrator, który rozwiewa wszelkie wątpliwości-pozdrawiam:) ps.Kasiu podała byś mi login do stony z forum o kotkach...sama posiadam kociego swira, chętnie zaglądne na tą stronke!

kasia 

Wysłany: 1 Marzec 2006, 09:37   

http://forum.miau.pl/view...8386008e1937b63

mam nadzieje ze sie przyda, pomimo ze mam koty od kilkunastu lat, to jednak dopiero na tym forum dowiedziałam sie niezbednych informacji, czekam na komentarz, moj nick na tym forum to kasia szczecin/essen, w podpisie mozna zobaczyc mojego kociambra pozdrawiam
http://forum.miau.pl/view...9088&highlight=

Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 20:38   

Witam
To forum jest dość młode i nie każdy o nim wie, skoro sie zdaża że na pytanie pada odpowiedz dopiero po dłuższym czasie to znaczy że zapewne niedawno przybyła nowa osoba która umie odpowiedzieć na dane pytanie, wygrzebuje wątek, otrzepuje z kurzu i powołuje do życia. Moim zdaniem to dobrze, znaczy że forum robi się popularne i się rozrasta.Przyjdą takie czasy że odpowiedzi będą bardzo szybko udzielane, a narazie trzeba uzbroić się w cierpliwość i samemu próbować znalez interesujące nas informacje.
Pozdrawiam Iwona

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Marzec 2006, 21:50   kryzys

Kasiu na forum trafiłaś w nieszczęśliwym dla niego momencie. Ci którzy niem zarządzali wykruszyli się. Pewnie szukają chleba poza granicami. Ten skład jaki widzisz jest od miesiąca może półtora. Staramy się by rozkręcić to forum. Do tego potrzebne są dwie strony. A to, że mimo frustracji czytałaś to forum daje nadzieję, że będziesz się chciała przyłożyć do jego funkcjonowania. Choćby przez napisanie jak sobie poradziłaś mimo braku odpowiedzi od nas.

kasia 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 12:09   

wrocilam po kilku dniach do domu i co zobaczylam?to czego sie obawialam, zółty lisc u gardeni, :cry: :cry: jeden, ale boje sie ze bedzie wiecej,woda miekka bez wapnia, zraszam, temperatura18-20stopni,swiatło rozproszone, załączam fotki rosliny,co ja robie zle?nawet podlałam ja teraz woda z kilkoma kroplami cytryny juz nie wiem co robic

Petra 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 12:53   

Witam
Gardenia wygląda na bardzo zadbaną, jeden opadnięty listek jeszcze nie wróży nic złego, po prostu roślina zrzuciła go bo go nie potrzebuje, może był już stary. Proszę obejrzeć roślinkę czy nie ma nieporządanych lokatorów na liściach i pod spodniom stroną, jeżeli nie to nie ma sz powodów do obaw.
Pozdrawiam Iwona

Petra 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 12:56   

Patrząc na liść i to w jaki sposób żółknie ( blaszka liścia żółknie ale unerwienie jest nadal zielone) można by powiedzieć że to niedobór żelaza czyli chlorioza, ale jeden liść to zamało, jakby więcej ich opadło to może wtedy teoria była by słuszna.
Pozdrawiam Iwona

kasia 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 12:57   

jak pisalam juz kolejny raz przymierzam sie do hodowli gardenii, ostatnia padła mi w taki sposob ze zaczelo sie od jednego listka, potem coraz wiecej zołklo,gdyby pojawilo sie ich wiecej co to moze znaczyc?podlewam gardenie co 4 dni, czasem co 3 jak juz przeschnie,ok poł szklanka wody,za duzo wody?moze za mało?

kasia 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 13:00   

ostatnią gardenie gdy zaczela zolknac podlalam nawozem zelazowym, myslac ze to chlorora, pomimo staran i nawozu z rosliny zostały badylki, mam slabosc do tej rosliny,kiedys w gazecie widzialam ogromny krzew gardeniii w doniczce ,pomyslalm ze pomimo wrazliwosci jednak komus udało sie by wyrosła na tak dorodny okaz, no i teraz ja sie łudze ze mi tez sie uda :oops:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Marzec 2006, 13:08   gardenia

Porównując wielkość liścia z pozostałymi podejrzewam, że jest to liść ze spodu czyli z najstarszej parti. Jeśli tak jest to nie ma powodu do zmartwień. Roślina odrzuca zbyteczne liście. Gardenia jest krzewem i gubienie dolnych liści, najczęściej mało wydolnych jest normalne.
Gdyby takie objawy pojawiły się na górnych liściach to byłby problem, ale roślina na zdjęciu wygląda świetnie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi