Ja sie przylacze do Zoe,roslina stanowczo ma za duza doniczke a poza tym za ciemno,wyciagneła sie dosyc,ja bym ja teraz nie przesadzała a poczekała do marca,a w tym czasie naprawde malo podlewała bo w tak duzej doniczce łatwo o zalanie,a w marcu porobila sadzonki
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Mam nastepny problem, wyobrazcie sobie ze moja corcia zrzucila tego kwiatka z pierwszego zdjecia. Ale zostalo odzwiwo z niego dobre 3/4 !!!
Do tej pory te moje kwiatki rosly w czym popadnie, teraz chce sie o nie bardziej zatroszczyc, powiedzcie mi prosze w jaka ziemie go wsadzic?
hm ...jak tak mowicie to jeszcze lepiej, ja jak juz sie dowiedzialam jak ten kwiatek sie nazywa to troche poszperalam w necie i np. na tej stronce http://www.pentas.de/pilea.htm (no to jest niemiecka strona... np. dla Kasi, choc pewnie juz ja widziala) pisza ze najlepsza ziemia to ogrodowa zmieszana z 1/3 torfowa. Ale jak widac to jakies stare wydanie
Do ziemi uniwersalnej dosyp 1/3 piasku. Możesz go wziąć z piaskownicy tylko wsyp go do brytwanny i na pół godziny do piekarnika (150 stopni).
Potem wystudzić do zimna i zmieszać. Ziemia nie będzie miała takiej tendencji do przesychania.