Wysłany: 1 Styczeń 2007, 15:38 gubi liscie... nie wiem jak sie nazywa?
Witam goraco!
Tego kwiatuszka dostalam kilka lat temu, juz wtedy nie wiedzialam jak sie nazywa. Szybko i bez problemowo rosl w oczach, az do teraz...gubi liscie . Co to za roslinka?
To pilea peperomiowata, już raz było o nią pytanie. Mam taką w domu i też gubi liście, ale podejrzewam, że to kwestia braku nawozu (potrafią być dość żarłoczne). Napisz czy przez te parę lat jak u Ciebie rośnie była przesadzana? Jeśli nie-to mamy źródło problemu.
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Przejzalam juz mnostwo ksiazek o roslinach domowych, ale w zadnej na obrazkach tej nie znalazlam.
Tak naprawde problem dotyczy dokladnie tego egzemplarza. Mam juz ich kilka w domu, temu przed chwila zrobilam fotke. Mam go juz 4 lata, po 2 latach go przesadzilam i dobrze sie poczul w nowej wiekszej doniczce i teraz znowu po 2latach latem przesadzilam go ponownie. Tamta doniczka wydawala mi sie duza a przy przesadzaniu musialam ja rozbic, bo nie dalo sie go wyciagnac.Obserwujac go bacznie wydawalo mi sie ze sie przyjal.Ta roslina miala tyle liscie ze nie bylo widac brzegu doniczki, a teraz On tak jakos mi sie wydaje od poczatku zimy(kaloryferow) zaczal gubic te liscie. Ale nie stoi przy kaloryferze i stoi w jasnym miejscu.Co do nawozow to on dostawal baaardzo rzadko. Czym go "podleczyc"? A moze on juz jest "staruszek"? Nie zdazylam jeszcze nic poszukac o nim w necie...
Ja poprosze o nieco dokladniejszy opis
Z tymi sadzonkami na wiosne, prosze powiedz mi jak to najlepiej zrobic.
Jak z tej czesci gornej zrobie sadzonki to ta dolna bedzie jeszcze rosla?
A moze juz teraz zmniejszyc doniczke?
Sorry, ja tak za bardzo nie znam sie na rozsadkach, jak mi sie uda to sie ciesze ale tak dokladnie to nie wiem jak sie to robi.
Miriam, teraz nic nie ruszaj poczekaj do wiosny. Na razie trzymaj roślinkę w widnym miejscu, podlewaj, i dokarmiaj jak pisałam.
Załączam ci zdjęcie strony z mądrej książki gdzie pokazane jest jak zrobić sadzonkę. Wprawdzie przedstawiona jest inna odmiana tej rośliny, ale to bez znaczenia, bo ty zrobisz dokładnie tak samo. Zrób sadzonki z każdego pędu.
Na obrazku pokazane jest, że to się robi w maju, ale nie musisz czekać tak długo. Możesz to zrobic już pod koniec marca. Jak się ukorzenią sadzonki to przystąpimy do odmładzania tego co pozostało.