Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Haemanthus albiflos
Autor Wiadomość
premia

Wysłany: 24 Październik 2006, 18:56   Haemanthus albiflos

Witam

Dostalam krasnokwiata bialokwiatowego, przeczytalam ze do prawidlowego rozwoju niezbedne jest podloze prochnicze, a ten zostal wsadzony do ziemi ogrodowej, ktora nie przepuszcza nadmiaru wody i boje sie ze nie przetrzyma w takich warunkach!!!

Chce go przesadzic ale nie wiem do jakiej ziemi (zeby spelniala warunki) i czy zostawic go w tej ziemi w ktorej zostal dostarczony, czy przesadzic i nie czekac az zmarnieje???

kluseczka 

Wysłany: 25 Październik 2006, 09:35   

Ja mam krasnokwiata o kwiatach czerwonych-pomarańczowych...posadziłam go do ziemi uniwersalnej i chyba jest zadowolony, bo sobie rośnie co roku większy. Generalnie mówi sie o nim że jest to kwiat "nie do zdarcia" - co roku odnawia się z cebulki i wypuszcza nowe listki.

premia

Wysłany: 25 Październik 2006, 09:50   

Droga Kluseczko!

Ten moj krasnok. jest jak wiesz w ziemi ogrodowej. Dostalam ten kwiatek wiec nie mialam wplywu na jakosc ziemi i teraz biedakowi zolkna liscie!!!

Przesadzac go czy poczekac do wiosny??? To zolkniecie to znak ze obumiera na zime( bo to przeciez cebula)

A czy kwiaty w Twoim tez nie sa juz w najlepszej kondycji?? Moje przezedzily sie i przywiedly. Nie jestem spokojna, wyglada nieciekawie!!!

kluseczka 

Wysłany: 25 Październik 2006, 13:02   

Widzisz ja też miałam kiedyś taką sytuację, że mi wszystkie liście pożółkły...jeden po drugim i już miałam go wyrzucić, a tu nagle odbił. S próbój go troche przesuszyć...i poczekaj do wiosny, myślę że teraz i tak na zimę przesadzenie nie pobudzi go do życia. Ewentualnie sprawdź cebulkę czy wszystko z nią w porządku i czy nie jest np. przelana..a przy okazji ziemia ogrodowa jest przeważnie bardzo ubita, wiec jeśli masz dosyp troszkę lżejszej ziemi bardziej przepuszczalnej. A co do kwiatów to może po prostu już na nie pora...mój w tym roku późno zaczął rosnąć i co prawda ma sporo liści ale nie kwitł mi za to. Ale jak na razie jest w niezłej kondycji. Sprawdź tą cebulkę jak masz możliwość i jeśli jest w porządku i nie ma pasożytów to nie martw się...troszkę przesusz przez zimę i powinna na wiosnę odbić. Ja swojego kwiatu nie zasuszam całkowicie lecz oszczędniej podlewam, no chyba że zżółknie to wtedy można nawet bardziej przesuszyć. Życze powodzenia Premio. Napisz co z nim dalej.

Ela G.

Wysłany: 25 Październik 2006, 14:02   

W moich szpargałach znalazłam tylko taką informację / wycinek z gazety/

Jeszcze były takie informacje:
"Krasnokwiat białokwiatowy dobrze rośnie w temperaturze pokojowej. Zimą, w okresie spoczynku, przenosimy roślinę do pomieszczenia o temp. 10-12 stopni C.
Niedobór światła powoduje, że liście bledną i silnie się wydłużają.
Podlewamy umiarkowanie cały rok, tak, aby ziemia w doniczce lekko przesychała.Pamiętajmy, że egzemplarze nadmiernie przesuszone nie zakwitną. "

Służę tylko informacją gazetową, bo mój krasnokwiat zachowuje się inaczej w zimie- gubi liście. Mam Krasnokwiat Katarzyny.

Pozdrawiam

i jeszcze dopisek
"Bialokwiatowy znosi suche powietrze i ostre słońce. Przesadzamy rzadko, gdy bulwyprzestają się już mieścić w doniczce. Rozmnaża sie z odrostów bocznych. "

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Październik 2006, 15:08   

Nic dodać nic ująć.

premia

Wysłany: 25 Październik 2006, 16:09   krasnokwiat

Dziekuje pieknie za zainteresowanie i Wasze wszystkie odpowiedzi.

Sprawdzilam kwiatka, cebule sa ok. Ogolny stan zadawalajacy, co nie zmienia faktu ze wyglada jak poltora nieszczescia. Dalam mu lzejsza i bardziej przepuszczalna ziemie.

Dowiedzialam sie dzieki Wam ze kwiatek nosi potoczna nazwe "jezyk tesciowej" spotkalam sie z tym okresleniem ale nie przypuszczalam ze jestem jego wlascicielka!!!

Bede informowac o jego stanie ogolnym, a jak bedzie sie pieknie prezentowal to wstawie zdjecia-teraz sie wstydze {hihi...}bo jest wymizerowany!!!

Ela G.

Wysłany: 25 Październik 2006, 20:04   

Na pewno dojdzie do siebie :D

Dodam tylko w sprawie rozmnażania z odrostu-
Ja swój odrościk dostałam od sąsiadki kilka ładnych lat temu.Długo/kilka lat/ czekałam na zakwitnięcie. I rzeczywiście- dopiero jak zaczęło mu się robić ciasno w donicy zaczął ładnie kwitnąć-najpierw jeden, za rok dwa kwiaty potem przesadziłam do większej donicy- i miał tylko jeden kwiat. w tym roku nareszcie cieszył oczy- 6 dużych kwiatów ! :D :D

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Październik 2006, 09:08   

Krasnokwiaty podobnie jak agapanty kochają przyciasne doniczki. Nie warto je zbyt szybko przesadzać.

premia

Wysłany: 7 Listopad 2006, 16:13   krasnokwiat

Witajcie

Po przesadzeniu kwiatek ma sie lepiej. Dalam mu mniejsza doniczke. Podlewam umiarkowanie. Mysle, ze przetrwa i pieknie zakwitnie na wiosne!!!

Odpowiedz do tematu