Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hibiskus - chińska róża cz. 6
Autor Wiadomość
bachud 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 07:42   

No i tragedia. Trochę wczesniej dziewczyny się zastanawiały jak męża przekonać do posiadania kota - NIE PRZEKONUJCIE! Mąż czasami też może mieć rację! Otóż mojego hibikusa niedawno wystawiłam na taras na stół. Kota posiadamy - rasy europejskiej (czyli dachowca). Mąż mój na koty generalnie nie może patrzeć - wstręt wrodzony. Ale że tymczasowo u teściów mieszkamy a przypałętał się jesienią i dziecko nasze oszalało na jego punkcie -to został. Niby dotychcas szkód żadnych nie robił. No ale wczoraj pół dnia nie było nikogo w domu więc kot został wyproszony na dwór (domowo-ogrodowy jest). Wieczorem po powrocie teść aż nie wiedział jak mi to powiedzieć - po hibiskusie przeszło tornado! Dwie gałązki (takie stare, zdrewniałe, rosnące od ziemi) złamane, kupa liści porozwalanych, podartych. Na początku obstawiałam że to dzieci szwagra znowu piłką grały i połamali ale ich podobno tez cały dzień nie było. Żeby kot z biegu nie został zamordowany przez mojego męża to twierdziłam że to nie on chociaż tak po cichu to chyba nic innego nie bogło być. Lekki wiaterek powiewał, gałązkami ładnie poruszał... Tylko że ta łajza na prawdę nigdy nie reagowała na kwiaty... A już się tak cieszyłam - trzy duże pąki, nic nie opadało jak ostatnio...
Kobiety - odbije z takiego zdrewniałego kikutka? Te dwaie gałązki wstawiłam do wody, po pracy wrzucę w keramzyt i będę się modlić. Tylko to co zostało to teraz jakieś takie biedne, bezkształtne....
Chyba sobie nowego na pocieszenie będę musiała zorganizować...

kasia 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 08:43   

ja tam nie sadze ze to kot,miałam zawse koty w doomu i az takich zniszczen nie było.Podejrzewalabym albo jakiegos psa,albo inne dziekie zwierze.Ale nie kota,a na pewno nie łamanie galazek :roll: a moze ktos specjalnie zniszczył ci kwiata bys...podejrzewała kota i sie go pozbyła :oops: u mnie byl taki przypadek :oops:

zostaw go jak jest,pielegnuj,odbije,powinien

A co do sadzonek,to odcina sie te dolne,jedna dwie pary,a gorne lepiej do polowy przyciac pod folia sie nie podnosi bo folia przepuszcza powietrze,ja bym wsadziła pod szkło

kasia 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 09:28   

a to ten hibiskus z obi

nowira 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 10:19   

Bardzo ciekawy kolor :roll:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:47   

U mnie dziś króliś poczęstował się hibiscusem - na liściu zostały rozkoszne ślady ząbeczków. Odgoniłam szkodnika głośnym klaśnięciem i już myslałam, że mam spokój, gdy usłyszałam rozbrajające "chrup, chrup"... korzeń mego slicznego falka ginął właśnie w pysiu ucholka. Też nie wiem, co jej się stało nagle. Kiedyś, dawno temu, przewróciła na siebie storczyka i od tamtej pory bała się roslinek. Zostawała na długo sama w pokoju i nie robiła żadnych szkód. A dzisiaj, w mojej obecności!

Lila2006 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:50   

Kasiu piękny kolor hibiskusa i rozmiar kwiatu chyba taki jak u Astrid. :grin:

Aniu, po prostu za mało się królisiem zajmowałaś i musiał jakoś zwrócić na siebie uwagę. :twisted:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:53   

Liluś, moje sumienie w kwestii zajmowania się uszatkiem jest czyste jak łza :mrgreen: Uchol ma za dużo swobody chyba, i mu się w łepku przewraca - ot i cała tajemnica.

Lila2006 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:54   

Niemożliwe :!: :!: :!: :twisted: :razz:

krysp50 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:56   

Horrory piszecie ?!

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:58   

Nie, niestety, wszystko z życia wzięte. Krysiu, jak szczurek?? Też jest takim roslinnym szkodnikiem??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi